Foci Vb 2022

2022.12.05. 18:51

Nincs újabb Japán csoda - Tizenegyesekkel jutott tovább Horvátország

Negyeddöntőben a horvátok.

Forrás: MTI/EPA/Neil Hall

A csoportkörben a várakozásokhoz képest nem meggyőző Horvátország és a Németországot és Spanyolországot is megverő Japán csapott össze a világbajnokság hétfő délutáni nyolcaddöntőjében.

Legutóbb 2006-ban Franciaország Olaszország ellen küldött pályára olyan idős kezdőcsapatot, mint most a legutóbbi ezüstérmes Horvátország Japán ellen. Akkor a francia csapat átlagéletkora 30 év és nyolc nap volt. Kérdés volt, hogy a nagy rutin elegendő-e a lelkes ázsiaiak ellen.

Az első félidő végén úgy tűnt, hogy nem, ugyanis egy jobb oldali szögletvariáció utáni beadás jutott el a horvát ötösig, majd a Maeda elé került a labda, aki hat méterről nem hibázott (1–0).

A horvátok a második félidőben egyenlítettek a nagyon fegyelmezetten védekező japánok ellen. Ivan Perisic fejesgóllal egalizált. Ő már a tizedik gólját szerezte nagy tornán, ezzel lehagyta Davor Sukert, akivel eddig holtversenyben állt. A Bayern München horvát támadója a 2012-es Európa-bajnokság óta 17 gólban játszott főszerepet (tíz gólja mellett hét gólpassznál jár Eb-ken és vb-ken).

Csak négy olyan labdarúgó van, aki a legutóbbi három vb-n gólt tudott szerezni: Lionel Messi, Cristiano Ronaldo, Xherdan Shaqiri és a Japán ellen eredményes Ivan Perisic.

A rendes játékidőben nem tudtak dönteni a felek, ami azt jelentette, hogy jöhetett a katari torna első hosszabbításos mérkőzése. Ez nem feltétlenül volt rossz jel déli szomszédunk számára, ugyanis Horvátország négy évvel ezelőtt úgy jutott vb-döntőbe, hogy a nyolcad-, a negyed- és az elődöntőben is ráadásban harcolta ki a továbbjutást. A 16 (Dánia) és a nyolc (Oroszország) között tizenegyespárbajban, az elődöntőben (Anglia) kétszer 15 perces hosszabbítás után nyert. Egyébként a horvátok legutóbbi nyolc egyenes kieséses mérkőzésükből hét ráadás után dőlt el, csupán a négy évvel ezelőtti, franciák elleni döntő nem.

A ráadás első felében egyik csapat sem kockáztatott, a másodikban aztán már mindkét gárda dönteni akart, ám nem találtak be.

A japánok borzasztóan teljesítettek a tizenegyespárbajban. Dominik Livakovic az első két próbálkozást kivédte, majd 2–1-gyes előnyben egy horvát is hibázott. A negyedik körben megint védett Dinamo Zagreb kapusa, míg Mario Pasalic betalált, ezzel véget ért a mérkőzés.

Horvátország a Brazília–Dél-Korea párharc győztesével találkozik a negyeddöntőben.

Japán–Horvátország 1–1 – tizenegyesek után 1–3
Al-Vakra, al-Dzsanúb Stadion, 42.523 néző. Vezeti: Ismail Elfath (amerikai)

Japán: Gonda – Tanigucsi, Josida, Tomijaszu – Ito Dzs., Endo, Morita (Tanaka, 106.), Nagatomo (Mitoma, 64.) – Doan (Minamino, 87.), Maeda (Aszano, 64.), Kamada (Szakai, 75.). Szövetségi kapitány: Morijaszu Hadzsime

Horvátország: Livakovic – Juranovic, Lovren, Gvardiol, Barisic – Kovacic (Vlasic, 99.), Brozovic, Modric (Majer, 99.) – Kramaric (Pasalic, 68.), Petkovic (Budimir, 62.; Livaja, 106), Perisic (Orsic, 106.). Szövetségi kapitány: Zlatko Dalic

Gólszerző: Maeda (44.), ill. Perisic (55.)   

- MTI - 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!