Földes hírei

2012.11.06. 09:40

Mézeskalácsos titkokkal ismerkedtek

Földes - A mézeskalács nemcsak finom csemege, vagy ajándéktárgy, hanem szép asztali dísz is. Változatos alakjával, csillogó díszítéseivel jelképeket is megörökít.

Földes - A mézeskalács nemcsak finom csemege, vagy ajándéktárgy, hanem szép asztali dísz is. Változatos alakjával, csillogó díszítéseivel jelképeket is megörökít.A mézeskalács készítés történetét és felesége családjának a mézeskalácsos iparban töltött másfél évszázados titkait osztotta meg hétfőn délután Földes asszonyaival Radics László Debrecenben élő népi iparművész. Az egykor orvosi műszerészként tevékenykedő fiatalember-aki házassága révén került a híres hajdúböszörményi Pázmándy mézeskalácsos dinasztiába – ma már az egyik legismertebb mézeskalácsos a szakmában.

A Földesi Népfőiskolai Egyesület Asszonyklubjának szervezésében megtartott kiállításon és bemutatón a 33 éve mézeskalácsot készítő, számtalan szakmai elismeréssel rendelkező aranykoszorús mester nemcsak a fiával készített tükrös szívek, huszárok, babák sokaságát mutatta be, hanem mézeskalácsos kellékeit, a faformákat, a 160 éves ütőfákat is. Sokak örömére helyben készített tésztával bemutatta az ütőfás mézeskalács készítésének és sütésének szakmai fogásait is.

HBN- Péter Imre

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!