Hajdú-Bihar

2012.10.22. 17:46

„Kicsiny kokárda vagy világnak gomblyukában” - megemlékezés Debrecenben

Debrecen - Kárpátia - zeneszámok, Márai Sándor és Wass Albert - idézetek csalták a Kossuth térre a nemzeti ellenállás szimpatizánsait október 22-én.

Debrecen - Kárpátia - zeneszámok, Márai Sándor és Wass Albert - idézetek csalták a Kossuth térre a nemzeti ellenállás szimpatizánsait október 22-én. „Neveket akarok hallani, én nem tudom megbocsájtani….mert a bűn az csak bűn marad” – szólt a hangszóróból, később pedig Mohácsi László református lelkipásztor tudatosította, hogy 1956, mint az egész világ szimbólumának jelképe isteni évfordulóként égett a szívünkbe.

Kulcsár Gergely, a Jobbik országgyűlési képviselője kiemelte, a debreceniek mennyire számítanak a nemzeti ellenállás bástyájára, köztük a fiatalokra, s át is adta a szót Szabó Mihálynak, a párt ifjúsági tagozata elnökének. A fiatalember erőteljes hangú beszédében így mondta, tiszteletét szeretné kifejezni a hősök iránt, akik néhány nap alatt váltak azzá, s a kis megosztott országot szembefordították egy szuperhatalommal. Ünnep ez, noha vérbe fojtották, ezért ne rontsuk hát el a hétköznapok problémáival, amit mindannyian jól ismerünk – folytatta.

 

Először itt lőttek

 

Talán kevesen tudják, hogy elsőként Debrecenben verték le a diákok a kommunista diktatúra jelképeit, és ott lőttek először rájuk a tömegbe a sztálinista hatalom biztosítói – harsogta a térről Sándor Lajos, az Új Magyar Gárda megyei kapitánya, aki az ’56-os események 50. évfordulójára visszatekintve emlékeztetett, hogy 2006-ban Debrecenben, az ünnepségük alatt rendőrök vonultak a térre igazoltatni őket. Ez azt bizonyítja, hogy ’56 vállalása és ünneplése még ma is szálka egyesek szívében. Csak egy nemzetként harcolhatunk ki szebb jövőt – hangsúlyozta. HBN-BB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!