Hajdú-Bihar

2012.10.30. 07:41

Érdekességek a mai napról: 10.30.

94 éve ezen a napon Budapesten a felfegyverzett munkások és a katonák tüntetésével kezdetét vette az "őszirózsás" forradalom.

94 éve ezen a napon Budapesten a felfegyverzett munkások és a katonák tüntetésével kezdetét vette az "őszirózsás" forradalom.1918. októberében IV. Károly - ellentétben az általános várakozással - nem Károlyi Mihály grófot nevezte ki miniszterelnöknek. Válaszul a Hadik-kormány kinevezésére tüntetés kezdődött Budapesten, ami az éjszaka folyamán felkelésbe csapott át. A Nemzeti Tanácsot támogató felfegyverzett munkás- és katonatömegek elfoglalták a középületeket és elfogták a főváros katonai parancsnokát, követelték az önálló magyar köztársaság kikiáltását, megakadályozták egy menetszázad frontra indítását, kiszabadították a politikai foglyokat. 1918.10.31-én reggel győzött az őszirózsás forradalom, hatalmas tömeg ünnepelt az utcákon. A katonák a sapkarózsa helyébe, a civilek a kabát gomblyukába őszirózsát tűztek, így teremtették meg a forradalom szimbólumát. Hadik miniszterelnöki megbízatása megszűnt, a király Károlyit nevezte ki miniszterelnöknek.

189 éve halt meg Edmund Cartwright brit feltaláló, aki a gépi szövőszék feltalálásával forradalmasította a textilipart. Hastingsban 80 éves korában halt meg. A textiliparban vezették be először a műszaki újdonságokat, mivel a gyapjúfeldolgozásban eddig csak a munkaidő meghosszabbításával vagy több munkaerő foglalkoztatásával lehetett a termelést fokozni. Az első mechanikus gyapjúfonógépet, a "fonó Jenny"-t 1764-ben állította elő James Hargreaves vállalkozó, majd 1768-ban Richard Arkwright víziszövőszéke ("water frame") és 1779-ben Samuel Crompton szakaszos fonógépe ("mule", az "öszvér") nyitotta meg az utat az automatikus fonógép felé. 1785-ben elsőként Edmund Cartwright próbálkozott a textilgyártás második munkaterületén, a fonalfeldolgozás gépesítésén a mechanikus szövőszék feltalálásával. A műszaki fejlődés eredményeként 1823-ban végül a gépi szövésű anyag minősége felülmúlta a kézi szövésűét.

90 éve távozott közülünk Gárdonyi Géza író, újságíró (Egri csillagok). Eredeti nevén: Ziegler Géza Korának sajátos figurája, egyik irodalmi körhöz sem sorolható tagja volt. Életműve átmenetet képez a 19. századi romantikus, anekdotikus történetmesélés és a 20. századdal születő Nyugat-nemzedék szecessziós, naturalista-szimbolista stíluseszménye között.

59 éve távozott közülünk Kálmán Imre zeneszerző, operett-író, karmester (Csárdáskirálynő, Marica grófnő). Párizsban halt meg. Zongoristaként kezdte pályafutását, csodagyereknek tartották, azonban betegség miatt a zongorista karrierről le kellett mondania.

56 éve szabadult ki házi őrizetéből Mindszenty József hercegprímás, Kádár János és Nagy Imre beszédet mondott a rádióban. Ekkor még zajlott a forradalom, ami október 23-dikán tört ki. A felkelők megostromolták az MDP budapesti székházát a Köztársaság téren. Megalakultak és újjáalakulnak a pártok: a Független Kisgazdapárt (FKGP) Kovács Béla vezetésével, a Szociáldemokrata Párt Kéthly Anna vezetésével.

52 éves Diego Armando Maradona argentin focista, edző. A futball egyik zsenije alacsony termete ellenére rendkívül erőszakos, robbanékony játékos volt, úgy kígyózott a védők között, ahogy akart. A most átadott aranylabdát honfitársa, a „Bolha” becenevű Messi kapta, aki már háromszor kapta meg az európai futball koronáját az arany labdát. Ezt Megkapta Maradona is, akinek vezérletével szinte egyedül tartotta az élbolyban a Nápoly csapatát. Maradonára  Európában is felfigyeltek, világrekordot jelentő 5 millió fontos összegért igazolt az FC Barcelona együtteséhez, melyet két szezonon át erősített, begyűjtve egy Spanyol kupát, a Ligakupát és a Spanyol szuperkupát is. A korábbi rekordját megdöntve 1984 nyarán 6,9 millió fontért vásárolta meg az SSC Napoli. Maradona doppingvétség miatti eltiltása után egy évig a Sevilla FC-t erősítette, majd 1993-ban visszatért Argentínába. Utolsó mérkőzésére 1997 október 25-én került sor, a Boca az ősi rivális River Plate ellen győzött idegenben 2:1-re, Maradona öt nappal később bejelentette visszavonulását. 2008-tól hivatalosan is az argentin labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya lett. Edzőként kifejezetten rossznak bizonyult, a legutóbbi világbajnokságon a csatársorában Agüero, Di Maria, Iguain és Messi játszott, mégsem tudtak eredményesek lenni.

51 éve Novaja Zemlja térségében a Szovjetunió  kísérleti hidrogénbomba-robbantást hajtott végre. Az 50 megatonnás „Cár-bomba” máig a világ legnagyobb erejű mesterséges, működő robbanószerkezete. A bomba súlya nem ennyi, hanem a robbanó erejét határozzák meg úgy, hogy mekkora hagyományos Trotil mennyiséget kellene hasonló romboló hatáshoz felrobbantani.

22 éve a francia és brit alagútépítők találkoztak a La Manche csatorna alatt, a vasúti alagút építése során. Ezzel összeért a Nagy-Britanniát és Franciaországot összekötő vasúti alagút, más néven a „Csalagút”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!