Hajdú-Bihar

2012.10.29. 07:38

Hogyan kerüljük el a férfi meddőséget?

Debrecen - Nem csak az édesanya szervezetét kell felkészíteni a baba érkezésére. Az édesapa egészségi állapota éppen olyan súllyal bír a fogantatáskor, mint az anyáé. Ezért mindkét szülőjelöltnek gondoskodnia kell egészségéről ahhoz, hogy terv szerint megfoganjon és egészségesen jöjjön világra a kis jövevény.

Debrecen - Nem csak az édesanya szervezetét kell felkészíteni a baba érkezésére. Az édesapa egészségi állapota éppen olyan súllyal bír a fogantatáskor, mint az anyáé. Ezért mindkét szülőjelöltnek gondoskodnia kell egészségéről ahhoz, hogy terv szerint megfoganjon és egészségesen jöjjön világra a kis jövevény.Az egészséges ivarsejtek termelése szempontjából közhely ugyan, de nagyon fontos az egészséges életmód: egészséges, változatos, rendszeres étkezés; rendszeres mozgás (minimum heti 3x1 óra); káros szenvedélyektől mentes életvitel; elegendő, pihentető alvás (7-8 óra minden nap).

Amikor elhatározzuk, hogy gyermeket szeretnénk, akkor első lépésként javaslom egy alapos kivizsgálás elvégeztetését mindkét szülőjelöltnél, amelyből pontosan kiderül az ivarszervek állapota, és az, hogy megfelelően funkcionálnak-e a fogantatáshoz. Erre a célra léteznek speciális diagnosztikai eljárások, amelyek nagyon pontos adatokkal szolgálnak a szerveink akár sejtszintű működéséről.

Mit vizsgáljon az orvos?

Az orvosnak fel kell térképeznie a páciens életkörülményeit, a munkahelyi körülményeket (káros környezeti hatások, vegyszeres, mérgező anyagokkal teli környezet: benzinkút, vegyi laboratórium, mezőgazdasági vegyszerek, fémfeldolgozó üzem, festékgyár, hulladék feldolgozás, stb.), mert ezek intenzív hatással vannak a spermiumok minőségére. Az öltözködési szokások is fontosak, ugyanis a herék vérellátása, a  vérkeringés szabad áramlása meghatározó a hímivarsejtek életképessége szempontjából.

Fontos az erős immunrendszer, tehát az orvosnak alaposan meg kell vizsgálnia a páciens immunológiai állapotát, anyagcsere működését, és minden olyan szervet és szervrendszert, melyek kapcsolatban állnak a fogantatással és az általános egészségi állapottal. Ezért nem elegendő egy termékenységi vizsgálat, mely csupán az ivarszervek működésére koncentrál, hanem teljes körű kivizsgálás szükséges, hogy teljes képet kapjunk a páciens állapotáról sejtszintű mélységig. Ez azért kell, mert a testünkben minden mindennel összefügg, és olyan látszólag jelentéktelen dolgok is befolyásolhatják a termékenységet, melyekre sosem gondolnánk.

Férfiként mit tehetünk még a termékenységünk fokozásáért?

Ki kell zárni a külső szennyeződéseket, vegyszereket, mérgező anyagokat. Ha nem tudjuk teljesen elkerülni az ilyen anyagokkal való érintkezést, akkor igyekezzünk gyakrabban kezet, arcot mosni, sokat legyünk tiszta levegőn. Az otthoni levegőt igyekezzünk tisztán tartani. Ha jó levegőjű helyen lakunk, akkor gyakran szellőztessünk, ha ez nem megoldható, használjunk légtisztító készüléket, hogy legalább éjjelente tiszta levegőt lélegezzünk be. Tisztálkodáshoz, borotválkozáshoz is használjunk natúr kozmetikumokat, organikus szappanokat, olajakat, kerüljük a szintetikus készítményeket. Otthonunk takarításához, illatosításához ne vegyszereket, hanem természetes anyagokat használjunk. Fertőtlenítéshez tökéletes az ecet és szódabikarbóna, minden szennyeződést eltávolítanak. Illatosításhoz ajánlom a természetes illóolajokat, melyek bármelyik bioboltban kaphatók.

Immunrendszerünket leginkább természetes étrend-kiegészítőkkel támogathatjuk. Kérjünk tanácsot holisztikus szemléletű orvostól, hogy mikor mit szedjünk!

 

Minden ősszel és tavasszal tartsunk méregtelenítő kúrát, hogy a lerakódott méreganyagokat száműzzük szervezetünkből.

Öltözködésnél figyeljünk arra, hogy lazább, szellősebb alsónadrágot hordjunk, a fecske és a szűk boxer alsó a termékenység ellensége.

Vigyázzunk, fel ne fázzunk! Ne üljünk hideg székre, kőre, betonra. Tévhit, hogy csak a nőkre veszélyes a felfázás. A gyulladásos betegségek nagyon rosszul hatnak a termékenységre.

Rossz hatása vannak még a spermiumok minőségére, mozgékonyságára, számára az átvészelt fertőző betegségek, a cukorbetegség, szívbetegségek, vér-betegségek és a dohányzás, alkohol, drog.

Ha a fenti dolgokra odafigyel, máris rengeteget tett termékenységéért. Az egészség fontos, vigyázzon rá Ön is! ( Következő alkalommal a nők testi felkészítéséről fogok írni.)

HBN

Dr. Kacsó Kornélia

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!