Hajdú-Bihar

2012.10.31. 18:53

Ötmilliárdos iparfejlesztés Debrecenben

Debrecen, 2012. október 31., szerda (MTI) - Két nyertes projekt eredményeként ötmilliárd forintos ipari infrastruktúrafejlesztés valósulhat meg 2014 végéig Debrecenben - jelentette be a város fideszes polgármestere szerdán sajtótájékoztatón.

Debrecen, 2012. október 31., szerda (MTI) - Két nyertes projekt eredményeként ötmilliárd forintos ipari infrastruktúrafejlesztés valósulhat meg 2014 végéig Debrecenben - jelentette be a város fideszes polgármestere szerdán sajtótájékoztatón.A helyi nemzetközi repülőtéren, illetve a Határ úti ipari parkban létrejövő infrastruktúrafejlesztés további 25 milliárd forintos ipari beruházást indukál - tette hozzá Kósa Lajos. Közölte: a beruházások 300-500 új munkahelyet teremtenek Debrecenben.

A fejlesztési támogatást elnyert Xanga cégcsoport a repülőtéren intermodális központot alakít ki: az 50 százalékos támogatottságú, összesen 2,7 milliárd összegű beruházás során felújítják az ipari vágányokat, illetve összesen 14 ezer négyzetméter alapterületű innovációs és inkubációs központot, termelő és szolgáltató csarnokot, valamint vasúti átrakó logisztikai terminált építenek - ismertette a részleteket a polgármester.

Elmondta azt is, hogy a Határ úti ipari parkban 1,1 milliárd forint támogatással 15 ezer négyzetméter alapterületű, ipari technológia fogadásra alkalmas csarnokot építenek. Az újonnan megvalósuló központban a betelepülő vállalkozások akár kisebb (500 négyzetméter), vagy akár nagyobb (2-3000 négyzetméter) alapterületű, az épület többi részétől elválasztott ipari csarnokokat és hozzájuk kapcsolódó blokkokat is bérelhetnek. A fejlesztés az ipari parkon belül, egy csaknem négy hektáros ingatlanon valósul meg.

Herdon István, a Xanga csoport tulajdonos igazgatója hozzátette: válságos időszakban nagy erőfeszítésbe kerül az ipartelepítés, amihez ilyenkor nélkülözhetetlen az állami támogatás. A befektető szerint ez nagy lehetőség Debrecennek, hogy továbbra is versenyképes, befektetőket vonzó terület legyen a régióban, beleértve a határ menti térségeket is.

Papp László (Fidesz), Debrecen stratégiai alpolgármestere szerint éles harc folyik a térségben a befektetésekért. Külön kiemelte a debreceni repülőtér szerepét, amely az egyetlen olyan légikikötő a térségben, amely a közúti mellett vasúti kapcsolattal is rendelkezik.

 

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!