Hajdú-Bihar

2012.11.04. 17:21

A sikeres gyermekáldásért tenni kell

Debrecen. Múl héten kiveséztük, hogy mely tényezők befolyásolják a fogantatás csodáját férfi oldalról. Ma azzal foglalkozunk, hogy hogyan tudjuk felkészíteni testünket a fogantatás csodájára nőként, anyaként.

Debrecen. Múl héten kiveséztük, hogy mely tényezők befolyásolják a fogantatás csodáját férfi oldalról. Ma azzal foglalkozunk, hogy hogyan tudjuk felkészíteni testünket a fogantatás csodájára nőként, anyaként.

Az első lépés a fogantatás előkészítéséhez a megfelelő szűrővizsgálatok elvégeztetése, ugyanis ki kell zárni a veleszületett rendellenességeket, az ivarszervek funkcionális elváltozásait, a havi ciklus rendellenességeit. Befolyásoló tényező az elhúzódó stressz, az ivarszervek daganatos, cisztás elváltozásai, gyulladásos megbetegedései, melyek a petevezeték elzáródásához vezetnek és így meddőséget okoznak. A hormonális diszharmónia, különösen a hipofízisben, a megfázás, a túlhevülés mind-mind az ivarszervek degenerációjához vezethetnek.

Hogy biztosak lehessünk abban, hogy testileg készen állunk a csodára, érdemes babavállalás előtt egy holisztikus szemléletű orvost is felkeresni.

A környezetre is ügyeljünk

Ahogy azt már a férfiak esetében is írtam, az orvosnak fel kell térképeznie a páciens életkörülményeit, a munkahelyi körülményeket (káros környezeti hatások, vegyszeres, mérgező anyagokkal teli környezet: benzinkút, vegyi laboratórium, mezőgazdasági vegyszerek, fémfeldolgozó üzem, bútorgyár, festékgyár, hulladék feldolgozás, vegyi üzem stb.). Fontos az erős immunrendszer, tehát az orvosnak alaposan meg kell vizsgálnia a páciens immunológiai állapotát, anyagcsere működését, és minden olyan szervet és szervrendszert, melyek kapcsolatban állnak a fogantatással és az általános egészségi állapottal. Ezért nem elegendő egy termékenységi vizsgálat, mely csupán az ivarszervek működésére koncentrál, hanem teljes körű kivizsgálás szükséges, hogy teljes képet kapjunk a páciens állapotáról sejt szintű mélységig. Ez azért kell, mert a testünkben minden mindennel összefügg, és olyan látszólag jelentéktelen dolgok is befolyásolhatják a termékenységet, melyekre sosem gondolnánk.

Minden nap méz

A nemi aktivitás érdekében napi 1-2 evőkanál méz és kb. 20 gramm méhpempő fogyasztását kiemelten ajánlom, melyet 50 ml langyos vízben oldunk. Ezek megtámogatják szervezetünk, ugyanis több mint 60 féle aminosavat, 20 féle nyomelemet, flavonoidokat, fito-hormonokat viszünk szervezetünkbe segítségükkel, kielégítve így a szervezet teljes értékű fehérjeigényét, vitaminigényét.

A méz és méhpempő segíti az androgén kiválasztást (férfihormon- kiválasztás), gyulladáscsökkentést, antibakteriális hatást vált ki és kiváló biostimulátor, továbbá helyreállító szerep is óriási.

Tilos az alkohol!

A szervezetünk sav-bázis egyensúlya intenzíven hat a fogantatásra. Az egyensúly megteremtésében és megtartásában ételeinknek és a megfelelő tisztaságú, lúgos víz bőséges fogyasztásának (20 kilónként 1 liter pH 8-9,5) van óriási szerepe. A bevitt ételek elősegítik vagy akadályozzák a megtermékenyülést. Ezért minimum 2 héttel a tervezett fogantatás előtt a hölgyeknek érdemes áttérniük a növényi eredetű ételek fogyasztására, az uraknak pedig a húsételek fogyasztása ajánlott elegendő szénhidrát társaságában, kevés nyers zöldséggel. Ami fontos, kifejezetten tilos az alkoholfogyasztás!

Dr. Kacsó Kornélia

A Napló orvos-természetgyógyásza

 

Mit együnk?

Mit tehetünk mi magunk az egészségünkért és a fogantatás csodájáért?

Különleges hangsúlyt fektessünk az A, E, C és B vitamin-csoport egyensúlyára. A búzacsíra olaj, kukorica olaj, borjúhús, tojás, túró, zab, hajdina, tengeri halak, rák, mogyoróolaj, dió, rózsabogyó, fekete ribizli, földieper, sárgabarack, sárgarépa, tök, cékla segítségünkre lehetnek ebben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!