Hajdú-Bihar

2012.11.29. 08:19

Érdekességek a mai napról: 11.29.

369 éve Velencében 76 éves korában meghalt Claudio Monteverdi olasz zeneszerző, az első opera szerzője (Orfeusz).

369 éve Velencében 76 éves korában meghalt Claudio Monteverdi olasz zeneszerző, az első opera szerzője (Orfeusz).Az 1607-ben bemutatott "Orfeusz" című szerzeményét az első operaként tartják számon. Monteverdi már 16 évesen komponálni kezdett, madrigálokat írt. 1590-től a mantuai herceg udvarában énekelt és hegedült, majd karnagyként alkalmazták. 1613-ban Velencébe ment, ahol kántori állást kapott a San Marco-katedrálisban, 1623-tól pedig karmester lett. Zenedrámáiban elsőként valósította meg a zene és a szöveg összhangját. A szöveget lendületes dallamvilággal emelte ki, feladata az volt, hogy az emberi érzelmekre hasson. Az új zenei műfaj gyorsan elterjedt.

232 éve halt meg Mária Terézia osztrák császárnő, Magyarország királynője 1740-1780-ig. Trónján fia, II. József követte.

209 éve született Christian Doppler osztrák fizikus, akiről a Doppler hatást nevezték el. A Doppler-effektus vagy magyarosabban Doppler-hatás a hullám frekvenciájában és ezzel együtt hullámhosszában megjelenő változás, mely amiatt alakul ki, hogy a hullámforrás és a megfigyelő egymáshoz képest mozog. Ezt a jelenséget észlelhetjük például akkor, amikor egy szirénázó mentőautó halad el mellettünk, és a sziréna hangját nem egyenletesnek halljuk. Praktikusan ez azt jelenti, hogy amikor egy jármű gyorsan közeledik felénk, akkor a róla elinduló hanghullámok haladási sebességéhez hozzáadódik a hang sebessége, amikor elhaladt előttünk, és távolodik tőlünk, akkor meg a haladási sebességgel lassabban ér hozzánk a hang. A haladási sebesség arányos a hang frekvenciájával, vagyis magasabbnak halljuk a közeledő, és alacsonyabbnak a távolodó jármű hangját.

113 éve alakult az FC Barcelona. Az első spanyol labdarúgó bajnokságot elnyerte, és ma is a világ egyik legdrágább, és legeredményesebb csapata. Tagjai sorában játszott Johan Cruyff, aki háromszor volt aranylabdás, és vele érte el első európai elsőségét a klub, majd Rykard felépítette a ma is működő rendszert ezután Guardiola irányítása mellett ért a legmagasabbra, és távozása óta sem csökkent a klub teljesítménye. Az új edzővel Villanovával legutóbb úgy álltak fel, hogy a pályán 11 saját nevelésű játékos kergette a labdát. Az idei aranylabda elnyerésére a klub háromszoros aranylabdás sztárjának Lionel Messinek van a legtöbb esélye.

88 éve, Brüsszelben meghalt Giacomo Puccini olasz zeneszerző (Tosca, A pillangókisasszony).

83 éve először repültek át a Déli-sark fölött. Richard Evelyn Byrd és társai (Balchen, June, McKinley)repültek, Floyd Bennett nevű gépükkel.

70 éve Budapesten meghalt Zipernowsky Károly gépészmérnök, a magyar erősáramú elektrotechnikai ipar megalapítója. Zipernowsky gyógyszerészként kezdte pályáját, majd 1878-ban a budapesti Műegyetemen gépészmérnöki oklevelet szerzett, és azonnal meghívást kapott Mechwart Andrástól, hogy szervezze meg a Ganz elektromos osztályát. Eleinte az elektromos világítás tökéletesítésével foglalkozott, majd érdeklődése a váltakozó áramok előállítására és felhasználására irányult. Sokoldalú feltaláló volt, a nagyvasutak villamosításának gondolata is foglalkoztatta. Elektrotechnikai szempontból legfontosabb találmánya a Bláthyval és Dérivel közösen szabadalmaztatott tetszőleges áttételű, zárt vasmagos transzformátor és a párhuzamosan kapcsolt transzformátorokkal felszerelt váltakozó áramú áramelosztó rendszer volt.

11 éve meghalt George Harrison angol beatzenész, a Beatles együttes tagja.

37 éve Bill Gates először használta a Microsoft nevet arra a cégre, melyet ő és Paul Allen alapított.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!