Hajdú-Bihar

2013.01.03. 08:14

Érdekességek a mai napról: 01.03.

517 éve ezen a napon Leonardo da Vinci először próbálta ki a maga által készített repülőszerkezetét. A kísérlet nem járt sikerrel, de nem adta fel, jó pár év múlva újra próbálkozott.

517 éve ezen a napon Leonardo da Vinci először próbálta ki a maga által készített repülőszerkezetét. A kísérlet nem járt sikerrel, de nem adta fel, jó pár év múlva újra próbálkozott.Az utókorra maradtak a jegyzetei és rajzai ezekről a próbálkozásokról. A mechanikai megoldásait hasznosították, a zseni csupán azzal nem számolt, hogy egy ember levegőbe emelése mekkora energiát igényel, és ilyen energiasűrítés akkor még nem volt. Az üzemanyagok, illetve a korszerű akkumulátorok már jelentenek akkora energiasűrítést, ami alkalmas repülésre.

138 éve halt meg George Bizet a romantika nagy francia zeneszerzője (Carmen). Párizs, 1838. október 25. –  Bougival, 1875. június 3. Első szerzeményét 11 évesen alkotta, ekkor már a párizsi Conservatoire diákja volt. Első jelentős művét, a "C-dúr szimfóniát" 17 éves korában írta és ezzel elnyerte a Római-díjat, amelynek révén három évet tölthetett az olasz nagyvárosban. A "Don Procopio" című vígoperáját 1906-ban mutatták be kevés sikerrel, és következő műve, a "Gyöngyhalászok" című operája sem nyerte el a nézők tetszését. Ezt követően más szerzők műveinek átdolgozásából és zongoratanításból élt. 1871-ben besorozták a Nemzeti Hadseregbe a francia-porosz háború alatt, így kevés ideje maradt a komponálásra. 1871-ben írta zongorára a "Gyermekjátékok" című sorozatot, valamint a "Dzsamilé" című egyfelvonásos operáját. A párizsi Vaudeville-színház igazgatójának kérésére írt Alphonse Daudet Az arles-i lány című elbeszéléséhez kísérőzenét. Később a művet áthangszerelte nagyzenekarra, így hangversenydarabként hatalmas sikert aratott. Élete utolsó alkotása a "Carmen" című operája volt, amellyel azt remélte, hogy ez végre áttöri a francia közönség közönyét. A várt siker elmaradt, és a bemutató után néhány nappal a nagy beteg zeneszerző elhunyt. A "Carmen" későbbi előadásai viszont már hatalmas sikereket arattak, a mű pedig a közönség egyik nagy kedvence lett és a mai napig az egyik legismertebb és leggyakrabban játszott opera.

125 éve szabadalmaztatták a szívószálat. Marvin Chester Stone fejlesztette ki a ma használatos szívószálat.

90 éve távozott az élők sorából Jaroslav Hasek (Hašek) cseh regényíró, humorista, a Svejk a derék katona megalkotója. (1883. április 30. – 1923. január 3.) Legismertebb műve a Švejk a derék katona, amelyet több mint hatvan nyelvre lefordítottak.

Ma 74 éves Sas József színész, rendező, komikus színházigazgató. Békéscsabán született, eredeti nevén: Polacsek József Rózsahegyi Kálmán színiiskoláját 1957-ben végezte el majd a győri Kisfaludy Színházhoz (jelenlegi nevén Győri Nemzeti Színház) szerződött. Tagja volt 1958-tól a Békés Megyei Jókai Színháznak, 1959-től a Pécsi Nemzeti Színháznak, 1960-tól A Magyar Néphadsereg Művészegyüttesének, 1966-tól pedig a kecskeméti Katona József Színháznak. 1973 óta a Mikroszkóp Színpad művésze, melynek 1985-2009 között igazgatója is volt. A rádió- és tv-kabarék állandó közreműködője, számtalan nagylemeze jelent meg, több önálló estnek írója, valamint előadója. 2008-ban jogerősen egy év, két évre felfüggesztett börtönbüntetésre, valamint 300 ezer forint pénzbírságra ítélték adócsalás vádjával, majd Kossuth-díját visszavonták. Az ügyészség adatai szerint 1998 és 2001 között mintegy 35 millió forintot nem fizetett be adóként, emellett hétmillió forint egészségügyi hozzájárulással és négymillió forint tb-járulékkal is adós, azaz összesen 46,1 millió forinttal maradt adós. Az ítélet után a fővárosi fenntartású Mikroszkóp színház éléről távoznia kellett, aminek bukása mellett önálló társulattal újra kezdte szórakoztató tevékenységét az igazgató.

57 éves Mel Gibson színész, rendező, producer (Mad Max, A rettenthetetlen, Mi kell a nőnek?). 1996-ban A rettenthetetlen című filmjéért megkapta a legjobb rendezőnek járó Oscar-díjat. Mel Columcille Gerard Gibson 1956. január 3-án született. Bár sokan úgy vélik, hogy Gibson ausztráliai, valójában Peekskillben, New York államban született. Leérettségizett, majd a legkülönfélébb szakmákat - szakácstól kezdve az újságíróig - akarta választani. Mad Max c. film főszerepe hozta meg Gibsonnak a világhírt. De a karrierjének csúcsát Gibson 1995-ben érte el, William Wallace szerepével a Braveheart c. filmeposzban, amelyért megkapta a Legjobb Rendezés és a Legjobb Film díját. Gibson szinkronizálta a Disney-féle Pocahontas amerikai tisztjét is, sőt önmagát "alakította" a The Simpsons - sorozat egyik epizódjában is. Lázadás a Bountyn; Halálos fegyver; A veszélyes élet éve; Halhatatlan szerelem; Maverick; Váltságdíj. A Jézusról szóló filmje világbotrányt hozott, majd beszólásai miatt az amerikai filmes zsidó körök szálltak rá. Összekötözött egy orosz nővel, aki sokáig provokálta, és az egészet felvette mobiltelefonnal, a válás utáni herce-hurcában így próbálták meg anyagilag kivégezni. Jelenleg Fernando Alonso és Cristiano Ronaldo él orosz nővel kapcsolatban.

44 éve született Michael Schumacher német autóversenyző, hétszeres Forma 1-es világbajnok. Hürth-Hermülheim, Németországban született. A sportág eddigi legeredményesebb pilótája. Ő  volt a Formula–1 első német világbajnoka, nagy szerepet játszott a sportág németországi népszerűsítésében. 2006-ban, az FIA (Nemzetközi Automobil Szövetség) által végzett felmérésen a szurkolók a Formula–1 legnépszerűbb versenyzőjének választották. Két, a Benetton csapattal nyert világbajnokság után, 1996-ban a Ferrarihoz szerződött, ahol 2000 és 2004 között sorozatban öt világbajnoki címet szerzett. Ő nyerte a legtöbb világbajnoki címet, a legtöbb versenyt, ő érte el a legtöbb pole pozíciót és versenyben futott leggyorsabb kört, élen áll az összes szerzett pontok és a legtöbb, egy szezonban aratott győzelmek rangsorában. A sportágban egyedülálló módon, a 2002-es évad minden versenyén dobogóra állhatott. A vezetési stílusa gyakran váltott ki vitákat. Kétszer volt részese a világbajnoki címet eldöntő ütközésnek, melyek közül az 1997-es, Jacques Villeneuvevel történt karambol után kizárták az az évi világbajnokságból. A versenypályán kívül az UNESCO nagykövete, jótékony kezdeményezések résztvevője, szószólója a versenyzők biztonságának. Öccse, Ralf Schumacher szintén Formula–1-es pilóta, 2007-ig a Toyota csapatnál versenyzett, majd pedig a DTM-be szerződött. Michael a 2010-es szezontól visszatért a Formula–1-be, a Ross Brawn vezette Mercedes GP-hez.

303 éve lefejezték a "Rákóczi villáma"-ként ismert, később mégis árulóvá vált Ocskay Lászlót. Elfogatása után a hadi törvényszék előbb karóba húzatásra ítélte, majd az ítéletet pallos általi halálra változtatta. Fejét az érsekújvári vár bástyáján egy karóra tűzték ki.

54 éve Alaszka lett az Amerikai Egyesült Államok 49. tagállama. Alaszka (Alaska) területe alapján a legnagyobb, lakosainak száma alapján azonban a harmadik legkisebb állam. Neve az Alyeska ("nagy ország", "nagy föld" vagy "szárazföld" jelentésű) aleut szóból származik. Az orosz kormányt képviselő Orosz-Amerikai Társaság a 19. század első felében Alaszka gyarmatosítását irányította. Ők alapították az első állandó európai települést (Kodiak-sziget, 1784). A gyarmat azonban sosem vált igazán nyereségessé, a társaság működtetésének költségeit az államkincstár nem tudta finanszírozni, így Oroszország 1867-ben 7,2 millió dollárért eladta Alaszkát az Amerikai Egyesült Államoknak. 1867-1884 között Alaszka a hadsereg, a pénzügyminisztérium, majd a tengerészet igazgatása alatt állt (Department of Alaska). 1884-ben a közigazgatásilag még szervezetlen terület civil vezetés alá került (District of Alaska). Az 1890-es évek aranylázai több tízezer telepest csábítottak Alaszkába és a szomszédos kanadai Yukon területre. 1912-ben Alaszka territórium státuszt kapott, vagyis korlátozott önkormányzattal rendelkezett, de nem volt alkotmánya, és a irányítása a Kongresszus hatáskörébe tartozott. Alaszka 1959. január 3-án vált az USA teljes jogú tagállamává.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!