Hajdú-Bihar

2013.01.04. 08:22

Érdekességek a mai napról: 01.04.

370 éve született Sir Isaac Newton angol fizikus, matematikus és csillagász.

370 éve született Sir Isaac Newton angol fizikus, matematikus és csillagász.A gravitáció, a tömegvonzás, a mechanikai alaptörvények felismerője, filozófus és alkimista, a modern történelem egyik kiemelkedő tudósa. (Woolsthorpe-by-Colsterworth, 1643. január 4. – London, 1727. március 20.) Korszakalkotó műve a Philosophiæ Naturalis Principia Mathematica (A természetfilozófia matematikai alapelvei, 1687), melyben leírja az egyetemes tömegvonzás törvényét valamint megalapozta a klasszikus mechanika tudományát. Megmutatta, hogy az égitestek és a Földön lévő tárgyak mozgását ugyanazon természeti törvények határozzák meg. Matematikai magyarázattal támasztotta alá Kepler bolygómozgási törvényeit, kiegészítve azzal, hogy a különböző égitestek nem csak elliptikus, de akár hiperbola- vagy parabolapályán is mozoghatnak. Törvényei kiemelkedő szerepet játszottak a tudományos forradalomban és a heliocentrikus világkép elterjedésében. Optikai kutatásokat is végzett, felfedezte, hogy a prizmán megfigyelhető színek valójában az áthaladó fehér fény alkotóelemei, nem pedig a prizma fényt színező hatásának tudható be, ahogy Roger Bacon feltételezte a 13. században. Leírta a fénynek kettős természetét, miszerint részecske és hullám módon is funkcionál. Newton, csakúgy, mint Leibniz, az analízis (differenciálszámítás és integrálszámítás) egyik megalkotója.

204 éve született Louis Braille francia tanár, a vakírás feltalálója, aki 3 éves korától maga is vak volt. 1829-ben tette közé találmányát, a vakírást. Párizsi templomokban orgonált, majd zenetanításra is felhasználta vakírási rendszerét. Egy adott karakter 6 ponton belül található, amelyek egy kis álló téglalapban helyezkednek el. A téglalap 3 pont magasságú és 2 pont szélességű, a karaktert a kidomborított pontok adják ki. Ez az írásmód 1829 óta ismert, hazánkban 1893-ban vezették be.

150 éve szabadalmaztatták a görkorcsolyát. Az 1800-as évek közepén több feltaláló tűnt fel sok különböző típusú görkorcsolyával, ám irányítási problémák miatt egyik sem volt sikeres. A problémát az amerikai James Plimpton oldotta meg. A talp oldalára 2-2 kereket helyezett, és ezzel megalkotta a kétsoros görkorcsolyát. Az ügyes görkorcsolyázók ezzel már a jégkorcsolya összes elemét le tudták másolni. Egyelőre elvetették az egysoros görkorcsolya elvét. Eleinte a görkorcsolyázás a gazdagok számára volt elérhető, de ahogy elárasztották a piacot az olcsó másolatok, úgy nőtt a sportág népszerűsége.

128 éve először végeztek sikeres vakbélműtétet. Sajnos a hasüreg megnyitása, és az elüszkösödött bélszakasz kimetszése majd a steril lezárás csak 1885 óta számít biztonságos beavatkozásnak, addig ebbe a ma már rutinműtétnek számító eljárás halálos volt.

54 a szovjet Luna-1 űrhajó megközelítette a Holdat. A szovjet Luna 1 volt az első sikeresen indított űrszonda és az első mesterséges bolygó. A nagyjából gömb alakú szondából öt antenna nyúlt ki. Be kellett volna csapódnia a Holdba, de 5995 km-re elrepült mellette és Nap körüli pályára állt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!