Hajdú-Bihar

2013.01.22. 16:32

Késlekedés miatt meghiúsult a felújítás

Debrecen. Az Erzsébet utcai bölcsőde meghiúsult felújításának ügye is a debreceni képviselő-testület elé kerül a csütörtöki ülésen.

Debrecen. Az Erzsébet utcai bölcsőde meghiúsult felújításának ügye is a debreceni képviselő-testület elé kerül a csütörtöki ülésen. Az előterjesztésben foglaltak szerint nyolcvan millió forintos, 90 százalékos támogatásban részesült a debreceni önkormányzatErzsébet utcai bölcsőde bővítése és felújítása, játszócsoport kialakítása” címmel benyújtott pályázata, melyre még 2010. november 12-én kötött támogatási szerződést a város a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséggel (NFÜ).

Az ezt követő mindkét közbeszerzési eljárást (a kiviteli tervdokumentáció elkészítésére, illetve a kivitelező kiválasztásra) meg kellett ismételni, mivel az első felhívásra beérkezett ajánlatok értéke meghaladta a rendelkezésre álló forrást. Fentiek elhúzódása miatt a támogatási szerződés módosítását kérte az önkormányzat 2012. április 23-án, melyet az időközben szükségessé vált újabb módosítási kérelemre tekintettel a közreműködő szervezet okafogyottnak minősített.

A kivitelezésre vonatkozó vállalkozási szerződés végül 2012. május 14-én jött létre. A munkaterület május 18-i átadása azonban meghiúsult, mert „a kivitelező a munkaterület átvétele helyett egy írásos dokumentumot adott át a műszaki ellenőrnek, melyben 19 pontban kérdéseket, elvárásokat és jelentős pótmunka elvégzésére vonatkozó igényt fogalmazott meg”. Ezt követően a felek között folyamatos egyeztetés zajlott, minek eredményeképp a kivitelező csak 2013. február 4-i határidőre vállalta volna a munkálatok befejezését, a támogatási szerződés alapján azonban a projekt megvalósításának határideje 2012. november 11-e volt.

2012. július 14-én a város a támogatási szerződés ismételt módosítását kezdeményezte, ezt a kérést azonban az Irányító Hatóság elutasította. Az erről szóló értesítést csak 2012. december 13-án kapta meg az önkormányzat. 2013. január 10-én pedig arról értesítették a várost, hogy a NFÜ nem járult hozzá a projekt megvalósítási idejének meghosszabbításához, egyidejűleg eláll a támogatási szerződéstől. Ezzel a döntéssel meghiúsult az Erzsébet utcai bölcsőde felújítása, bővítése – derül ki az előterjesztésből. „A tagintézményben jelenleg nem folyik ellátás, épülete nagyon rossz állapotú, elavult, a gyermekek ellátására alkalmatlan”, ezért a telephely megszüntetését javasolja a döntést hozóknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!