Hajdú-Bihar

2013.02.09. 12:31

Fűszerezzünk gyógyhatású növényekkel

Debrecen - A fűszerek nem csak ízt kölcsönöznek az ételeinknek, de is jó hatással vannak a szervezetünkre is.

Debrecen - A fűszerek nem csak ízt kölcsönöznek az ételeinknek, de is jó hatással vannak a szervezetünkre is.Az illatos, aromás gyógynövények nem csak egészségünk megőrzésében lehetnek segítségünkre, hanem a konyhában is széleskörűen felhasználhatóak.

A fűszerek jelentős szerepet játszanak táplálkozásunkban, mivel kellemes aromájuknak és zamatuknak köszönhetően amellett, hogy élvezetesebbé teszik ételeinket, elősegítik az emésztési folyamatokat – olvasható az egészségkalauz.hu tájékoztatójában. Egyes – főleg a meleg égöv alatt termesztett egzotikus fűszerek – gyakran igen erősek, csípősek, irritáló hatásúak. Így nem tanácsos túl nagy mennyiséget fogyasztani ezekből. Akiknek emésztőrendszeri problémáik vannak, esetleg valamilyen betegségben szenvednek, egyenesen kerüljék az erős, fűszeres ételeket. Az egzotikus fűszerek nagy része helyettesíthető hazaiakkal, melyek hatása kevésbé izgató.

Hazai fűszernövényeink szerencsére teljesen ártalmatlanok, amellett, hogy kellemes ízt kölcsönöznek az ételeinknek, a szervezetünkre is jó hatással vannak, hiszen ezek általában gyógynövények (bővebben: http://www.egeszsegkalauz.hu/gyogynovenyek/) is egyben.

Ízletes és gyógyhatású

Az ánizst, köményt és édesköményt a kenyerekbe, süteményekbe sütik, valamint saláták, főzelékek, mártások, pörköltek fűszerei is lehetnek. Teájuk szélhajtó, emésztést serkentő hatású. Érdemes a puffasztó ételekhez (kelkáposzta, karfiol, hüvelyesek) mindig tenni ezekből.

A bazsalikom elsősorban a déli országok kedvelt fűszere, de hazánkban is egyre elterjedtebb. Szintén a mártások, főzelékek, ízesítője lehet, illetve mediterrán jellegű tészta és húsételek készíthetőek vele. Mindig a sütés, főzés legvégén adjuk az ételhez, hogy jellegzetes aromáját megőrizze. Étvágygerjesztő, nyugtató és gyomorerősítő hatású.

Köhögésre, gyomorbajokra

A fűszerkeverékek, pácok és pástétomok fontos alkotóeleme a borókabogyó. Elsősorban a vadhúsokhoz illik. Vizelethajtó és izzasztó hatású, jó hatással van az emésztésre. A borsikafű kiválóan alkalmas a bors helyettesítésére, érzékeny gyomrúak diétás étrendjében. Teáját alacsony vérnyomás, felfúvódás, gyomorrontás ellen isszák. Csökkenti a felfúvódást, ezért ajánlatos a hüvelyesekből készített ételekbe tenni belőle. Enyhén kesernyés ízű fűszernövény az izsóp. A burgonyával készült ételekhez és salátákhoz használják, illetve a húspácok összetevőjeként. Légúti megbetegedések és étvágytalanság esetén hatásos. Az erős aromájú kakukkfű mártások, saláták, főzelékek ízesítője. Közismert a köhögéscsillapító, emésztésserkentő, erjedésgátló hatása. A kapor savanyúságok és főzelékek fűszere, de jól illik a túrós ételekbe is, illetve kapormártás is készíthető. Előnyösen hat étvágytalanság, felfúvódás és gyomorrontás esetén.

A majoránna levesek, főzelékek, mártások és húsételek – elsősorban szárnyasok és vadhúsok – használt fűszer, de húskészítmények (májas hurka, kolbász, pástétomok) ízesítésére is alkalmazzák. Teája nyákoldó, görcsoldó, köhögéscsillapító és idegnyugtató hatású.

A Dél-Európában őshonos rozmaring vadhúsok, szárnyasok, bárány-, és birkahúsból készített ételek fűszerezésére használják. Gyomorerősítő, epehajtó, görcsoldó hatása ismert. A zsálya mártásokba, salátákba használható. Légzőszervi megbetegedések és szájüregi gyulladások ellenszere, külsőleg pedig sebkezelésére alkalmazható.

- Ehardt Andrea -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!