Hajdú-Bihar

2013.02.04. 14:38

Jöttek-mentek a frontok

Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg - 2013 első hónapja jobbára az évszaknak megfelelő hőmérsékletű, ám az átlagosnál változékonyabb időt hozott.

Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg - 2013 első hónapja jobbára az évszaknak megfelelő hőmérsékletű, ám az átlagosnál változékonyabb időt hozott. Ennek megfelelően az ilyenkor szokásos értékeket többfelé 20-50 százalékkal meghaladó, bőséges csapadék Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye területén egyaránt változó halmazállapotban hullott, több ízben alakult ki néhány centiméteres hóréteg.

Nem volt tartós hideg

Hőmérsékleti szempontból a térségre jellemző -2--3 Celsius-fokos középértéktől enyhébb, de így is átlagos időjárás uralkodott a hónap folyamán. A gyakori frontátvonulások miatt tartós hideg, vagy enyhe idő nem tudott kialakulni, a hűvösebb és enyhébb periódusok gyakran, mintegy 3-4 naponként váltották egymást. A leghidegebb időszak mindkét megyében 01.10., valamint 01.27. körül alakult ki, ekkor több helyszínen -10 Celsius-fok körüli minimum hőmérsékletet mértünk.

Helyenként azonban, különösen Szabolcs középső területein és a Bihari-síkon -15 fok alá süllyedt a hőmérséklet (01. 13. Nyírtura -15,4, 01. 10. Geszteréd -16,5, 01. 09. Tépe -16,3 Celsius-fok). A hidegebb periódusokat megszakító felmelegedések közül a legerősebb 21-én köszöntött be, ezen a napon elsősorban Hajdú-Bihar déli területein mértek 10 fok feletti hőmérsékletet. A legmelegebb Körösszakál környékén volt (+15,1 Celsius-fok), de Debrecenben is 13,8 fokig melegedett a levegő.

Hó és eső

A hónap során több ízben átvonuló frontoknak köszönhetően folytatódott a talajok vízkészletének feltöltődése. A két megye térségében átlagosan 35-45 milliméter csapadék hullott, hozzávetőleg fele-fele arányban hó, illetve eső formájában. Ennél több csak helyenként, valamint Beregben és a Szatmári-síkon fordult elő, 50 milliméteres havi összegeket mértünk. Átlagosan 10-18 volt a hótakarós napok száma. Az 5 centiméter mélységben mért talajhőmérséklet a 0-+5 fokos tartományban volt a hónapban, a sekély talajfagy gyorsan megszűnt a felmelegedések során.

A hó formájában hullott, általában mindössze néhány napig megmaradó hóréteget adó csapadék nagy része így hasznosulni tudott, a beszivárgó jelentős mennyiségű csapadékvíz a felső 30 centiméteres réteget szinte mindenütt telítette a térségben. Az alsóbb talajrétegek tekintélyes vízhiányának enyhítésére ugyancsak jók a kilátások, a február első napjaiban hullott, területi átlagban 20-50 milliméter csapadék számottevően növelte a két megye talajainak vízkészletét.

HBN–DE-AGTC Klímaközpont

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!