Hajdú-Bihar

2013.02.07. 17:21

Kevesebben kértek oltást

Hajdú-Bihar - A járványügyi osztályvezetőt nyugtalanítja, hogy az influenza szezonban még visszatérhet a H1N1 is.

Hajdú-Bihar - A járványügyi osztályvezetőt nyugtalanítja, hogy az influenza szezonban még visszatérhet a H1N1 is.A napokban a legtöbb megbetegedést a balmazújvárosi járásban regisztrálták: 100 ezer emberre 369 eset jut. A megyében jóval ez alatti (158/100 ezer) aránnyal meghaladtuk a járványügyi küszöböt – tájékoztatott érdeklődésünkre dr. Kohut Zsuzsa, a megyei járványügyi osztály vezetője. A debreceni járás területén 100 ezerre egyelőre csak 52 megbetegedés jut.

A védőoltások kapcsán arról van adat, hányan igényelték december végéig az ingyenesen járó vakcinát (krónikus betegek, idős emberek, egyéb ok miatt a rizikócsoportba tartozók): a jogosultaknak csupán 53,5 százaléka adatta be. Ez kevesebb, mint a korábbi években volt. Lehetnek valamivel többen, mivel az influenza terjedéséről azóta megjelent hírek sokakat megijeszthettek, de róluk még nincs összesített adat - tudtuk meg.

Az osztályvezető főorvost kissé aggasztja, hogy számos európai országban (Lengyelország, Csehország, Ausztria, Románia, Németország) idén is fertőz a H1N1 vírus – Csehországban közepes, a többiben alacsony aktivitással, és ez bármikor felerősödhet. Magyarországon az „A” és „B” vírus van jelen, megyénkben az utóbbi dominál – mondta dr. Kohut Zsuzsa.

Indulásként elég a lázcsillapítás

A tócóskerti rendelőben dr. Babály Sándor még nem tapasztal tömeges megbetegedést. Levertség, láz, gyengeség, végtagfájdalom – ezek a kezdődő influenza jellemző tünetei. Ilyenkor a beteg és a környezete érdekében ajánlott otthon maradni, pihenni, szükség esetén csillapítani a lázat (az erre szolgáló készítmény egyúttal az esetleges fájdalmakat is enyhíti). Nagyon fontos gondoskodni a bőséges folyadékbevitelről, a táplálkozásban pedig tanácsos odafigyelni arra, hogy minél több gyümölcsöt és zöldséget tartalmazzon. Ilyenkor akár tablettával is lehet pótolni a C-vitamin-szükségletet – mondta a Naplónak dr. Babály Sándor háziorvos, a Magyar Orvosi Kamara Hajdú-Bihar megyei háziorvosi szekciójának vezetője.

Arra a kérdésünkre, hogy megelőzésképpen is ajánlja-e C-vitamin szedését, így felelt: ártani nem árt, de aki sok zöldséget és gyümölcsöt fogyaszt, az eleget tesz a szervezete c-vitamin igényének.

Menjen orvoshoz!

– Amennyiben a betegség elhúzódik és egyéb tünetek is jelentkeznek, például fejfájás, szúró érzés a hátban, torokfájás, köhögés, sárgás köpet – folytatta az orvos – akkor egyértelműen otthon, és hangsúlyozottan ágyban kell maradni, hogy ne alakuljanak ki súlyos szövődmények. És mindenképpen orvoshoz kell fordulni!

– Várható-e, hogy a kezelés részeként antibiotikumot ír fel a háziorvos? – kérdeztük. – Ha egyértelmű, hogy influenzáról, vagy influenzaszerű, esetleg más vírusos megbetegedésről van szó, akkor fölösleges antibiotikumot adni, mert az nem hat a vírusra. Ha azonban tetőződik valamilyen gyulladással, egyéb szövődménnyel, akkor szükség lehet rá – hangzott a válasz, és Babály doktor megjegyezte: sok bírálat éri a háziorvosokat, mert néha ok nélkül rendelnek antibiotikumos kezelést – az egészségbiztosítási pénztár a minősítési rendszerben külön figyel erre.

Szellőztetni!

Végül arról kérdeztük a háziorvost, hogyan viselkedjen e napokban, aki nem kért védőoltást, de mindenképpen szeretné megúszni az influenzát. – Kerüljék a tömeget, a szoros kontaktust, a munkahelyen szellőztessenek gyakran. Igyanak sokat, táplálkozzanak vitamindúsan, mozogjanak eleget a szabad levegőn, őrizzék meg, illetve alakítsanak ki edzettséget! Dr. Babály Sándor rendelőjében naponta átlagosan 60 páciens fordul meg, közülük e napokban 6-7 ember jelentkezik az influenzaszerű vagy ahhoz hasonló tünetekkel. Egyelőre tehát túlzás lenne tehát azt mondani, hogy dúl a járvány.

Komoly hiba elmulasztani

A megelőző oltásról szólva dr. Babály Sándor azt mondta, hogy Magyarországon sokan sok év óta kérik a védőoltást, és ő – talán egyetlen esetet leszámítva – nem hallott szövődményről. Mindenképpen ajánlja tehát, különösen az időseknek és krónikus betegeknek – akik ezt ingyen kaphatják. Tudakoltuk, szerinte felelőtlenség-e, ha az említett csoportba tartozók mégsem kérik a védőoltást. Ő nem használná ezt a kifejezést – mondta –, de komoly hibának tartja. A védőoltásokat ideális esetben november táján adjuk, ám elhúzódó járványra gondolva még most is jól jöhet. De csak az kaphatja, aki egészséges, láztalan.

A fiatal felnőttek körében

Influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról hat megyéből – Baranya, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Fejér, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg – hét jelentés érkezett.

A legtöbb megbetegedést Győr-Moson-Sopron és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből, továbbá a fővárosból jelentették, míg Nógrád, Csongrád és Veszprém megyéből a legkevesebbet.

A betegek mintegy egyharmada volt gyermek, hét százaléka 60 éven felüli. A megbetegedés a leginkább továbbra is a fiatal felnőttek körében jellemző, a 15 és 34 év közöttiek korcsoportjában a betegek aránya több mint 40 százalék volt, csaknem 22 százalékuk 35 és 59 év közötti. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!