Hajdú-Bihar

2013.03.18. 17:53

Seregnyi szerelő a szabolcsi térségben

Az áramszolgáltatók és a honvédség fogott össze a hó és viharkárok mielőbbi felszámolása érdekében Szabolcs megyében.

Az áramszolgáltatók és a honvédség fogott össze a hó és viharkárok mielőbbi felszámolása érdekében Szabolcs megyében.Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság részéről Kossa György tű. dandártábornok és a megyei védelmi bizottság vezetője dr. Vinnai Győző már napok óta a kárenyhítés szervezésén dolgoznak. A végrehajtásban az MRFK állománya is segít, a parancsnokok közvetlen kapcsolatban vannak egymással.

Miután a nagyjából 50-szer 70 kilométeres terepen több mint 200 villanyoszlop dőlt ki vagy rongálódott meg, a gyors eredmény érdekében bevonták a honvédséget, akik speciális lánctalpasokkal szállítják a szakembereket a nagyon nehéz terepen az oszlopok közelébe. Ibrányban sajtótájékoztató keretében adtak számot a feladatról.

Elsődlegesen az áramszolgáltató szakembereit, és szerelési anyagit szállítjuk a nehezen megközelíthető helyekre a szolgáltatás helyreállítása érdekében. Tervek vannak arra is, hogy amennyiben a helyzet azt kívánja, a Szolnokon most gyakorlatozó helikopterekből csoportosítunk át ebbe a térségbe, hogy az oszlopok cseréjét gyorsítsuk velük - nyilatkozta.

Kossa György tű. dandártábornok elmondta: - A legnagyobb károkat a 20 kV-os gerinchálózat szenvedte el. Először ezt kell helyreállítani ahhoz, hogy a 400 voltos hálózat használható legyen. A lakosság ezt követően kap teljes körű áramellátást.

Vasárnap délutántól hétfő délutánig 28 ezerről 16 800-ra csökkent azoknak a fogyasztóknak a száma, akik még mindig áram nélkül vannak. Terveink szerint hétfő éjfélig elérhetjük azt a készültségi fokot, hogy a lakosság 90 százaléka áramhoz jusson, kedden délig pedig szeretnénk, ha a 20 kV-os hálózat teljes egészében helyreállna. A 270 sérült oszlopból eddig 110-et cseréltünk ki. Nagyon nehéz terepen kell dolgozni, és sajnos néhány a 120 kV-os 35 méter magas oszlopokból is kidőlt - mondta.

 


 

Kapcsolódó anyagok

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!