Hajdú-Bihar

2013.04.24. 10:24

A stroke után fontos a torna!

Debrecen - Stroke, migrén, trombózis – ezekről is kérdezték prof. dr. Csiba Lászlót keddi szakembertelefonunk alkalmával.

Debrecen - Stroke, migrén, trombózis – ezekről is kérdezték prof. dr. Csiba Lászlót keddi szakembertelefonunk alkalmával. E három témát járjuk körül az olvasói kérdések és a DEOEC Neurológiai Klinika vezetőjének válaszai mentén.

Várható-e javulás?

A feleségem két éve stroke-ot kapott, lebénult a jobb oldala és nem tud beszélni. Én kitartok, megteszem amit tudok, de remélhetek-e javulást? – kérdezte olvasónk a szakembertől. Elmondta, az asszonyt naponta többször tornáztatja, de nem látja gyógyulás jelét. – Évente 2300 fekvőbeteget, köztük 800 stroke-beteget kezelünk, s azt tapasztaljuk, hogy a szélütés utáni 6-8 hónapban intenzív, azt követően már mérséklődik állapotuk javulása. Majd e folyamat eléri a csúcspontját, s utána számottevő változás már nem áll be – válaszolt az orvos, megjegyezve: a beszédzavar lassabban jön rendbe.

Sajnos a férfi által elmondottak alapján sok biztatóval nem tudott szolgálni Csiba professzor, ám felhívta olvasónk figyelmét arra, hogy az ápolás intenzitásának csökkenése a beteg állapotának romlását okozhatja. – Ha kevesebbet tornázik, még ha az csak passzív mozgatás is, akkor az izmok elgörcsösödnek, megrövidülnek és kóros végtagtartás alakulhat ki, ami nagy fájdalmakat okoz a betegnek, s tovább nehezíti az ápolást – részletezte, aláhúzva: tehát nemcsak azért érdemes a tornára figyelmet fordítani, mert javulhat tőle a páciens állapota, hanem azért is mert anélkül rosszabbodhat.

– Higgye el, hogy az Ön gondos törődése nélkül nem lenne ilyen állapotban a felesége, amilyenben most van. Tartson ki, s ne feledje, a torna a legfontosabb!

 

A betegségről

A stroke az agyi érkatasztrófa angol elnevezése, a köznyelvben gutaütésként vagy szélütésként ismert. Az agy vérellátási zavara következtében létrejövő működészavar. A tünetegyüttes több okból is kialakulhat. Oka lehet agyi iszkémia (vérellátási elégtelenség, trombózis arteriális embolizáció), vagy koponyaűri vérzés. (wikipedia)

 

 

Kockázati tényezők

Életkor, magas vérnyomás, dohányzás, mozgásszegény életmód, cukorbetegség, táplálkozási vagy életmód anomáliák. Fejlődő országokban előfordulásának gyakorisága nagyobb. (wikipedia)

 

 

Előjelek, tünetek

Az akut agyi érkatasztrófa legtöbbször a reggeli-délelőtti órákban alakul ki, az esetek többségében a következő fenyegető tünetei és előjelei lehetnek:

– átmeneti látásvesztés az egyik szemen,

– kettős látás, látótérkiesés,

– beszédmegértési zavarok,

– szóformálási nehézségek (afázia),

– zavartság, szédülés, fejfájás,

– hirtelen fellépő eszméletvesztés.

Ezek a tünetek lehetnek múló jellegűek vagy maradandóak, és együtt vagy külön-külön is előfordulhatnak. (wikipedia)

 

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!