Hajdú-Bihar

2013.04.23. 12:44

A szurkolóknak nem állnak ki új járművel

Debrecen - A DKV igyekszik megóvni a szerelvényeket a tömeges rongálástól.

Debrecen - A DKV igyekszik megóvni a szerelvényeket a tömeges rongálástól.Az utóbbi három év (2010-2012) során 344 alkalommal tapasztalták a DKV Zrt. munkatársai, hogy az utas nem bírt magával, mindenképpen ártani akart.

Miklós István, a cég forgalmi üzemszervezője szavai szerint ez idő alatt a buszokon, trolikon és villamosokon együttvéve a korábbi évekkel szinte azonos mértékű kár keletkezett: kétmillió forintra tehető. A leggyakoribb, hogy leszakítják, felvágják, feltépik az üléstámlát, leszednek kapcsolókat, csavarokat, üvegtörő kalapácsokat, megkarcolják az üveget. Mindez - túl a káron - azért bosszantó, mert értelmetlen, az elkövetőnek sincs haszna belőle.

A graffitifestők után maradó kép is csak rövid ideig hirdeti a „művészetüket”. Feljelentést általában akkor tesznek, ha van esély a bizonyításra, illetve a rongáláshoz egyéb cselekmény is kapcsolódik. Példaként Miklós István egy hajnali esetet említett, amikor a szórakozásból hazatérő társaság vandalizmusa egy utasnak is sérülést okozott. El is fogták a tettest.

A befogadó állomás felé járó 11-es, 19-es, 23-as buszokon ez elmúlt három évben - egészen idén márciusig - nem volt probléma. Most megszaporodtak az „események”, ami kellemetlenséget okoz az utasoknak. A megelőzés érdekében a DKV vezetői felvették a kapcsolatot a polgárőrökkel, közterület-felügyelőkkel. Azt remélik, hogy a hatósági jelenlét az utasokat, a járművezetőket és a járműveket is megvédi az atrocitásoktól.

Külön fejezet a közlekedési vállalat munkájában a szurkolók szállítása. Miklós István erről azt mondta, hogy nem általában a drukkerektől, hanem egyes csapatok kemény magjától kell tartani. Ezért figyelnek rá, hogy ne a legújabb, legjobb állapotú járművekre szállhassanak fel az ünneplő vagy éppen dühöngő társaságok.

HBN-Sz.K.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!