Hajdú-Bihar

2013.04.22. 14:57

Nincs méltányosság az újraváltásnál

Debrecen - A hant köré épített „járdáért” is külön díjat számolnak fel a Debreceni köztemetőben.

Debrecen - A hant köré épített „járdáért” is külön díjat számolnak fel a Debreceni köztemetőben.„Édesapám 25 éve halt meg, ezért bementünk az AKSD temetkezési irodájába, hogy újra megváltsuk a sírhelyet. Legnagyobb megdöbbenésünkre 2013. január elsejétől felment az újraváltás díja 25 ezer forintra. Tavaly nagyapám sírhelyét intéztük, de az akkor még csak 2400 forintba került.

Mekkora áremelést engedhet meg magának az AKSD? Hisz tízszeresére emelte az árat a tavalyihoz képest!” – osztotta meg felháborodását szerkesztőségünkkel Varga Istvánné debreceni olvasónk. Levele azonban itt még nem ért véget: „…az ott dolgozó hölgy megkérdezte van-e járda a sír körül? Mi becsületesen megmondtuk hogy van. Mi csináltuk, hogy ne a sárban járkáljunk. Erre azt a választ kaptuk, hogy ez területfoglalás, és ezért is kell fizetni, 16 ezer forintot.” Egy kisnyugdíjas hogyan tudja ezt kigazdálkodni? – kérdi Varga Istvánné.

A helytől függ az ár

A díjemelést az indokolta, hogy a költségek éveken át meghaladták a köztemetők üzemeltetésének bevételeit, így az AKSD-nek évente mintegy 50 millió forint vesztesége keletkezett – tudtuk meg a cég PR-vezetőjétől. Juhász Judit kiemelte: az újraváltási díj összege függ a sírhely helyétől (kapuhoz közel, sírhely parcella szélén, táblán belül, stb.). Ez a paraméter, továbbá a sírhely parcellában meghatározott szegélymérete határozza meg a „járdáért” fizetendő összeget.

Megoldható

Méltányossági alapon lehetséges-e, hogy egy korábbi bővítés miatt ne a teljes árat fizettessék meg az ügyfelekkel, kérdeztük, mire Juhász Judit a hatályos rendelkezésekre hivatkozva nemmel felelt. Hangsúlyozta: síremlékként nem kötelező sírkövet állítani (lehet például fejfa vagy kereszt), de ha valaki így dönt, akkor sem szükséges járdát készíttetnie a betonalaphoz.

 

Tavaly döntötte el a közgyűlés

Az AKSD Kft. javaslatára – a cikkünkben említett, évente jelentkező veszteségekre hivatkozva – 2012. októberében döntött a debreceni közgyűlés a temetői díjak változásairól. „A szavazást élesebb vita előzte meg, mely során az ellenzék – így Szatmári Károly (MSZP), Varga Zoltán (DISZ) és Varanyi Sándor (Jobbik) is – nemtetszését fejezte ki, mondván, az AKSD elég profitot termel ahhoz, hogy a város ne a debreceniekkel fizettesse meg a temetőfenntartás és a bevétel különbözetét. Papp László fideszes alpolgármester emlékeztetett: az AKSD-ben a debreceni önkormányzat 49 százalékban tulajdonos, így a haszon jelentős része gazdagítja, ráadásul a cég eredményének 80 százaléka nem is a cívisvárosban végzett tevékenységeiből származik. – Ilyen nehéz gazdasági körülmények között ne azon legyünk, hogy rontsuk, hanem inkább javítsuk a temetkezési üzletágban amúgy is komoly konkurenciával küzdő vállalat piaci pozícióját – tette hozzá.” – írtuk akkori tudósításunkban.

 

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!