Hajdú-Bihar

2013.04.29. 18:38

Pénteken 4 előtt érdemes egybekelni

Az ügyfélfogadási időben ráérő párok ússzák meg a legolcsóbban.

Az ügyfélfogadási időben ráérő párok ússzák meg a legolcsóbban.Nettó ötvenezer forintba is kerülhet egy hivatalos „igen”. Igaz, a „nem” ugyanennyi, abban az esetben, ha a házasságra készülők hivatali munkaidőn kívül – mondjuk szombaton – egy külső helyszínre, például a Békás-tóhoz hívják az anyakönyvvezetőt. Az ügyfélfogadási időben ráérő párok ússzák meg a legolcsóbban, ők csupán a Kálvin téri házasságkötő terem díját, ötezer forintot fizetnek a bejegyzésért. A leggyakoribb a szombati esketés, ami az Iparkamara utcán is történhet: húszezer forint plusz áfa a tarifa.

Debrecenben tavaly 775-en fizettek a házasságkötésért és 483-an „fizettek meg” ugyanezért. Utóbbi szám az elmúlt évben jegyzett válások számát tükrözi. Két éve még több, 559 válást regisztráltak - tudtuk meg dr. Bene Edittől, a DMJV Polgármesteri Hivatal Humán Főosztály vezetőjétől. Általánosan elmondható, hogy egyre kevesebben mernek esküdni a holtomiglan-holtodiglanra, tíz évvel ezelőtt 1049-en éltek a nemes elhatározással a megyeszékhelyen. Akkoriban a Kálvin térre „bármikor” betérhetett egy mátkapár, ingyen összekötötték az életüket, míg az Iparkamara utcai épület változatlan áron, a külső helyszín pedig 20 ezer forintért szolgált az esemény helyszínéül.

Nem minden „igen” boldogító; vidéken is sok a válás

Püspökladányban 32 házasság köttetett tavaly, és 43 válási papírt pecsételtek le a bíróságon. Tíz évvel ezelőtt 62 fiatal nő írta anyakönyvbe új, férjezett nevét. A 15 ezer lélekszámú városban 2010-ben kiugróan magas volt a házasulási kedv: 71-en húztak jegygyűrűt. Berde Márton anyakönyvvezető lapunknak elmondta: a hivatali munkaidőn túli esketés 13 ezer forintot, míg a külső helyszínen történő 16 ezer forintot kóstál.

Az idén még senki

Tiszacsegén is egyértelműen romló tendenciát mutat a házasságkötések száma, míg 2002-ben húsz „igen” csendült fel a polgári ceremónián, addig tavaly csak tizenöt. Idén még senki sem fogadta meg társának, hogy „jóban-rosszban…” – nyilatkozott Bartha Jánosné anyakönyvvezető. Az ötezer fős település helyi rendelete hasonló összegben határozta meg a házasságkötés árát, mint Debrecen. Munkaidőn túl 25 ezer, a hivatal falain kívül 50 ezer forintot kérnek a szertartásért. Ezért az összegért virágdekorációt, gyertyát és pezsgőt is biztosítanak.

Élmény ez a munka

Olcsóbb a házasélet kezdete Csökmőn. A kétezres községben 16 ezer forintért hitelesítik a fogadalmat szombaton, ám a hivatali ajtón már nettó 32 ezer forintért lép ki az önkormányzati megbízott. Nem volt ez mindig így – kezdi Farkasné Szabó Ilona – egy évtizede még térítésmentes volt a polgári eskü. Az önkormányzat még virágot, gyertyát, pezsgőt és egy üveg bort is biztosított a szertartáshoz, ma ezekre pluszköltségként számítani kell. Nincs ingyen a versmondás sem, külön kérhetik a párok szavalatonként ezer forintért.

Akkoriban a nemes tisztséget viselő is társadalmi munkában töltötte a hétvégéje egy részét egy ünneplő család körében. A törvény 2011-ben szabályozta az eskető hivatalnokok bérezését, bár ez a munka egy élmény, nem lehet pénzzel megfizetni – tette hozzá a település anyakönyvvezetője, aki sajnálja, hogy Csökmőn a 2002-es házasságkötések száma kilencről kettőre csökkent tavaly.

HBN-HaBe

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!