Hajdú-Bihar

2013.05.13. 14:39

A rektorok egyhangúlag kiállnak az autonómiáért

Debrecen - A Magyar Rektori Konferencia (MRK) egyhangúlag kéri a szabad rektorválasztás biztosítását - olvasható az MRK honlapján hétfőn nyilvánosságra hozott dokumentumban, amely így fogalmaz: "Egyidejűleg megérti és elfogadja az állam azon igényét, hogy nagyobb szerepet kíván vállalni egyes felsőoktatási intézmények stratégiai céljainak meghatározásában és gazdálkodásának ellenőrzésében.

Debrecen - A Magyar Rektori Konferencia (MRK) egyhangúlag kéri a szabad rektorválasztás biztosítását - olvasható az MRK honlapján hétfőn nyilvánosságra hozott dokumentumban, amely így fogalmaz: "Egyidejűleg megérti és elfogadja az állam azon igényét, hogy nagyobb szerepet kíván vállalni egyes felsőoktatási intézmények stratégiai céljainak meghatározásában és gazdálkodásának ellenőrzésében. Ennek eszközeként terjesztette az MRK a Felsőoktatási Kerekasztal résztvevői elé azt a javaslatot, hogy az állam Fenntartói Testületen keresztül elégítse ki ezen igényét. A kerekasztal kidolgozta a testület részletes feladatkörét is" - írják, leszögezve, hogy "Amennyiben nem a legnagyobb belső támogatottságú jelölt kapja meg a rektori megbízást, az morális válsághoz vezet és ellehetetlenítheti az intézmények irányítását is.

... A Magyar Rektori Konferencia javasolja, hogy az ezzel kapcsolatos konkrét törvénymódosítási javaslatot a Felsőoktatási Kerekasztal tárgyalja meg és a felsőoktatási kormányzat szeptemberig terjessze az Országgyűlés elé - kezdeményezik a rektorok.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!