Hajdú-Bihar

2013.05.16. 17:31

Egymilliárdra vár az egyetem

Debrecen - Az intézmények működőképességéért aggódnak a magyar rektorok.

Debrecen - Az intézmények működőképességéért aggódnak a magyar rektorok. - Fizetési gondok egyelőre nincsenek, de nagyon nehéz lehet az év vége - hallottuk dr. Fábián Istvántól, a Debreceni Egyetem rektorától, amikor megkerestük a Magyar Rektori Konferencia csütörtöki közleménye miatt.

Abból ugyanis az derül ki, hogy az egyetemi vezetők szerint az állami elvonások következményét az intézmények már nem tudják kigazdálkodni. Felélték a tartalékokat, veszélybe került a felsőoktatás színvonalának megőrzése.

Tavaly év végén bizakodásra adott okot az 58 milliárdos, úgynevezett Felsőoktatási Struktúraváltási Alap létrehozása, csakhogy „elenyésző része érkezett meg eddig az egyetemekre, főiskolákra, s egyelőre az alapok feltöltése sem történt meg” – áll a közleményben. Még súlyosabb helyzetet teremt az, hogy nem történt meg a normatív támogatások elszámolása, holott e jogcímen is több milliárdos támogatás kifizetése van függőben – hívják fel a figyelmet az elmaradásokra.

A Debreceni Egyetem az említett elszámolásból körülbelül 1 milliárd forintra vár – tudtuk meg a rektortól. Emellett várhatóan a második félévben jutnak hozzá a kutató, illetve kiemelt egyetem cím alapján járó 2,3 milliárd forinthoz.

További információkat a holnapi Naplóban olvashatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!