Hajdú-Bihar

2013.05.02. 12:31

Keményen odaver az utasoknak a MÁV

Debrecen – A hónap közepétől jóval többet kell fizetnie a gyors- és sebesvonatra szálló, bérlettel, vasúti START-kártyával nem rendelkező utasnak, hacsak momentán nem országgyűlési vagy európai parlamenti képviselő.

Debrecen – A hónap közepétől jóval többet kell fizetnie a gyors- és sebesvonatra szálló, bérlettel, vasúti START-kártyával nem rendelkező utasnak, hacsak momentán nem országgyűlési vagy európai parlamenti képviselő. A MÁV honlapján szerda este közzétett tájékoztató szerint május 15-től gyorsvonati pótjegyet kell vásárolnunk minden 10 kilométernél távolabbi úticél esetében. A gyakorlatban ez annyit tesz, hogy például amíg ma Debrecenből Hajdúhadházra (másodosztályon) 370 forintot fizetünk egy teljes árú jegyért, addig két hét múlva ugyanezt a 19 kilométeres távolságot plusz 150, azaz összesen 520 forintért tehetjük meg. A gyorsvonati pótjegy ára a távolság függvényében változik, például egy Debrecen–Budapest útért (csak oda) 325 forinttal kell majd többet fizetni.

A MÁV az áremelés indokaként a közlekedési rendszer korszerűsítését jelöli meg, kár, hogy ennek látható nyomát nem nagyon találni. Aki azt gondolná, hogy a pótjegy legalább az ülőhely biztosítását vagy valamilyen más szolgáltatás díját magában foglalja, nagyot téved: szó sincs erről. A pótjegy egyébként addig érvényes, ameddig az azonos távolságra szóló menetjegy.

A Püspökladány–Biharkeresztes, a Nyíregyháza–Záhony, valamint a Békéscsaba–Lőkösháza vonalra egyelőre mindez nem vonatkozik.

 

Mentességek

Gyorsvonati pótjegy megváltása nélkül utazhat:

– a nemzetközi menetjeggyel rendelkező utas

– a havi, félhavi, 30 napos bérlettel rendelkező utas

– a vasúti utazási igazolvánnyal és az „A” és „B” sorozatú ideiglenes vasúti utazási igazolvánnyal rendelkező utas,

– a 3 éven aluli gyermek, ha külön ülőhelyet nem foglal el

– az országgyűlési és európai parlamenti képviselő

– a START kártyás utasok, továbbá azok, akik a kártyabirtokosokkal szombaton utaznak együtt

 

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!