Hajdú-Bihar

2014.10.14. 10:37

Nézőpont: Választó választék

<em>Vasárnap, a választás napján volt szerencsém a megye több pontján is portyázni. Jó pár településen beköszöntünk a szavazókörökbe, nem titkolt célom volt, hogy feltérképezzem, hogyan viszonyultak a választópolgárok a szavazáshoz, kinek mit jelentett ez a voksolás és mennyire tartották fontosnak.</em> Sipeki Attila írása.

Vasárnap, a választás napján volt szerencsém a megye több pontján is portyázni. Jó pár településen beköszöntünk a szavazókörökbe, nem titkolt célom volt, hogy feltérképezzem, hogyan viszonyultak a választópolgárok a szavazáshoz, kinek mit jelentett ez a voksolás és mennyire tartották fontosnak. Sipeki Attila írása. Már a reggeli órákban azt lehetett hallani, hogy megyénkben az ország más területeihez képest többen indultak útnak, hogy beírják azokat a bizonyos ikszeket. Ezt számomra megerősítették a látottak is, hiszen például az áprilisihoz viszonyítva érezhetően nagyobb volt a mozgolódás az urnák körül.

Az mondjuk már megint más dolog, hogy a hozzáállás enyhén szólva is felemás volt. Tulajdonképpen három nagyobb csoportra tudnám osztani az általam látott voksolókat. Voltak azok, akiken látszott, hogy nincs min gondolkodniuk, egyértelműen és határozottan a helyére tették a szavazatukat. Voltak azok, akik hosszú percekig dilemmáztak a függöny mögött, érezhető volt tekintetükön, hogy ez egy olyan sok­ismeretlenes egyenlet, amit többször is át kell gondolniuk, mielőtt a borítékba zárnák.

Hála az égnek, a harmadik csoportba tartozik a legkevesebb ember. Ők azok, akik pillanatnyi megérzés alapján – mintha csak egy lottószelvényt töltöttek volna ki – random dobálták a voksokat a vakvilágba. Magyarul a „Nekem mindegy, úgysem lesz változás egyhamar, minek törjem magam? Úgyis csak a sort tartanám fel” kategória indulói.

Egy dologgal nem tudok vitatkozni. Egyetértek ugyanis azokkal, akik szerint maradjon csendben az, aki otthon maradt vasárnap.

Sipeki Attila

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!