Hajdú-Bihar

2014.11.14. 19:27

Ha külföldről érkezik a csomag

Nyíregyháza -   A karácsony közeledtével egyre többen döntenek úgy, hogy interneten rendelt, külföldön postára adott ajándékkal lepik meg szeretteiket.

Nyíregyháza -   A karácsony közeledtével egyre többen döntenek úgy, hogy interneten rendelt, külföldön postára adott ajándékkal lepik meg szeretteiket. Ennek számos oka lehet: Magyarországon nem kapható különlegességet keresnek, itthon még nem árusítják a kívánságlistán szereplő terméket, de az sem ritka, hogy megtalálható ugyan a hazai boltokban és webshopokban, azonban sokkal olcsóbban jutnak hozzá még úgy is, ha a világ másik részéről érkezik.

Ha már minden feltétel adott a netes rendeléshez, nem árt tisztában lenni az erre vonatkozó szabályokkal: mi után mennyit kell fizetni? Mit kell ráírni a küldeményre? Mi van, ha EU-s országból rendelek, és mi a helyzet, ha nem?

NAV: árgus szemekkel

Ha külföldről érkezik az interneten vásárolt termék, a Nemzeti Adó- és Vámhivatalról sem szabad megfeledkeznünk. A megrendelt áruk beszállítása jellemzően valamilyen postai szolgáltató igénybevételével történik. Ha az áruk az Európai Unión kívülről (például Kínából, az Amerikai Egyesült Államokból) „hajóznak vagy repülnek be” az országba, azokat kötelező jelleggel vámkezeltetni kell – írja a privátbankár.hu.

Az általános címkézés alapján a vámkezelés nem végezhető el, ezért fontos a termék pontos megnevezése már a fuvarlevélen is (telefon, táblagép, pamut póló). Ha a határon kétség merül fel a bejelentett áru értékével kapcsolatban (mondjuk könyv szerepel a borítékon, de a szakemberek táblagépre gyanakszanak), számla, átutalási megbízás, megrendelés benyújtását is kérhetik.

Amennyiben minden adat rendelkezésre áll, a kérelem benyújtásától számítva néhány percen belül elvégzik a vámkezelést a NAV pénzügy­őrei. A Magyar Posta elektronikusan kéri a vámkezelést, és az áru kiszállításakor kell befizetni az adót. Ha pedig valamilyen engedély, igazolás szükséges a vámkezelés elvégzéséhez, úgy azt a Magyar Posta kéri be az ügyfelektől. Ilyenkor az áru kiszállítása is hosszabb időt vesz igénybe. A rendelt termékeket röntgen segítségével, vagy a csomag felbontásával vizsgálják meg, és a hivatal munkáját kábítószer-kereső kutya is segíti.

Pozitív „csalódás”

– Sokáig ódzkodtam a külföldi internetes rendeléstől, mert ha valami nem stimmel a termékkel, körülményesebb a reklamáció és a csere, mint országhatáron belül. Legalábbis ezt hittem, de miután többször is átvertek a magyar netes kereskedők, úgy határoztam, hogy adok egy esélyt a külföldi webáruházaknak, hátha ott tisztességesebbek az eladók. Jó döntésnek bizonyult, eddig mindig azt kaptam, amiért fizettem, ráadásul gyakran sokkal olcsóbban, mintha itthon vettem volna meg – mondta el érdeklődésünkre Katona Viktor, aki legutóbb tabletet vásárolt.

– Általában az ingyenes szállítás lehetőségét választom, mert lehet, hogy 4-5 hét alatt ér ide a csomag, de ha előre gondolkodom, és ennyivel hamarabb megrendelem például a születésnapi ajándéknak szánt terméket, biztosan megérkezik időben – tette hozzá Viktor.

Ingyenes visszaküldés

Ha mégis hiba csúszna a számításba, és valami miatt visszaküldenénk a legtöbb webkereskedő által használt PayPal-on keresztül rendelt terméket, a Refunded Returns nevű szolgáltatásnak köszönhetően ezt ingyen tehetjük meg. A felhasználók a visszaküldés okától függetlenül számlájukra visszakapják a szállítás költségét is – ha PayPal segítségével fizettek a termékért. A szolgáltatás a világ minden tájára fedezi a szállítási költséget, vásárlásonként 9300 forintos szállítási díjig.

KM-CSA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!