Hajdú-Bihar

2014.12.31. 12:22

Ezért kötelező lencsét enni

Nyíregyháza - Nem mindegy, mit eszünk és iszunk az év első és utolsó napján.

Nyíregyháza - Nem mindegy, mit eszünk és iszunk az év első és utolsó napján.

Lencse, bólé, malac, korhelyveles… Csak néhány azokból a szilveszteri ételekből és italokból, amelyeket szinte minden háztartásban elkészítenek az év utolsó, illetve első napján. A hagyományok szerint minden szemes étel olyan mint az aprópénz, így a szerencsét, a gazdagságot jelképezi. Azért kell január 1-jén lencsét enni, hogy ez meghozza a bőséget és a gazdagságot az új évre. A malac a másik, amit január elsején szinte kötelező megfőzni vagy megsütni.

A babona szerint azért, mert a malac az orrával előre túrja a szerencsét. És azért nem szabad ezen a napon például szárnyast enni, mert az elkaparja a szerencsét, a hal elúszik vele, a vad pedig elszalad. Pont fordítva van december 31-én: ekkor tilos malacot tenni az asztalra, csak szárnyas vagy vad vagy hal kerülhet rá, épp azért, mert a szárnyas elkaparja az előző év problémáit, bajait, gondjait, a hal elúszik vele, a vad pedig elszalad.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!