Hajdú-Bihar

2014.12.02. 07:16

Nézőpont: A tisztelet ára

<em>Az önkormányzati képviselők a települések abszolút többségében tiszteletdíjat kapnak azért, mert megjelennek a testületi üléseken, ott döntenek fontosabb, vagy kevésbé fontos dolgokról. Magyarán: közfeladatot látnak el. Ez a juttatás hol több, hol kevesebb. Hol pedig lemondanak róla.</em> Györke László jegyzete.

Az önkormányzati képviselők a települések abszolút többségében tiszteletdíjat kapnak azért, mert megjelennek a testületi üléseken, ott döntenek fontosabb, vagy kevésbé fontos dolgokról. Magyarán: közfeladatot látnak el. Ez a juttatás hol több, hol kevesebb. Hol pedig lemondanak róla. Györke László jegyzete.

Maga a képviselő-testület dönt, persze, törvény is szabályozza. A közvélemény nem fogadta túl nagy lelkesedéssel, hogy például a megyeszékhelyen a képviselők tiszteletdíja 150 ezer forint. Az utca embere szerint ugyanis nem kellene többnek lenni, mint a térségben élők átlagkeresete. Ez pedig, ugye, mifelénk az említett summánál jóval kevesebb. Az utca embere azt is hozzátette, hogy aki sokat dolgozik a köz érdekében, az megérdemli, attól senki sem sajnálja a magasabb összeget sem. Ám a képviselők között nem mindenki töri a mosatlant, hogy pörgős aktivitással űzze-hajtsa a köz ügyeit; jobb esetben végigüli az üléseket, ha gombot kell nyomni, megnyomja. Döntését senki nem kérheti rajta számon. Az utca embere az ilyen képviselőknek a minimálbérrel egyenértékű tiszteletdíjat adna.

Hanem megyénkben van néhány kisebb település – Levelek, Zajta, Piricse, Tiszadada –, ahol a képviselők lemondtak tiszteletdíjukról. Tiszadadán például 1990 óta! A megtakarított pénzből kiépítették a térfigyelő kamerarendszert. Leveleken pedig létrehoztak egy alapot, ide pályázhatnak támogatásért a település civil szervezetei. De vajon mennyire ragadós a jó példa?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!