Hajdú-Bihar

2015.01.20. 17:38

Életet is menthetnek a kéményseprők

Nyíregyháza - A legtöbb kéménytűz a lerakódott korom eltávolításával, a kémény rendszeres karbantartásával megelőzhető.

Nyíregyháza - A legtöbb kéménytűz a lerakódott korom eltávolításával, a kémény rendszeres karbantartásával megelőzhető.

A katasztrófavédelmi összegzés szerint az utóbbi években folyamatosan csökken a kéménytüzek száma az országban.

– A balesetek megelőzésének elengedhetetlen feltétele, hogy a kéményseprést végző szakemberek elvégezhessék a munkájukat, vagyis be kell engedni a kéményseprőt az ellenőrzés időpontjában. A kémények állapotát gázüzemű berendezés esetén évente, szilárd és olajtüzelésű berendezés esetén pedig félévente indokolt ellenőriztetni – említette Valkó László, a Kéményseprőipari Kft. ügyvezetője. Hozzátette: az egészség megőrzése és a hatékonyság megtartása miatt el kell végezniük a szén-monoxid mérést is. Amennyiben ugyanis nem hatékony a gázkészülék, ez esetben sok szén-monoxid keletkezik, ezáltal több gázt használ fel, ami jóval több költséggel jár. A kéményseprőknek tisztítaniuk kell a bekötő csöveket, ellenőrzik a műszaki biztonsági vizsgálat elvégzését.

Sok a mérő

– A legtöbb szén-monoxid mérgezés a gáztüzelésű készülékeknél, a nyitott készülékeknél van. Sokan helyeznek el otthonukban szén-monoxid mérőket. Méréssel szükséges kontrollálnunk, hogy van-e elegendő levegő-utánpótlás, tud-e megfelelő mennyiségű friss levegő kerülni az eltávozó füstgáz helyébe.

A rezsicsökkentés révén a kéményseprők óradíja 4 ezerről 2 ezer forintra csökkent, és a január elsejétől életbe lépő többletmunkák rezsióradíjánál is ez a számítási alap.

KM–LTL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!