Hajdú-Bihar

2015.01.24. 12:34

Jó a D-vitamin-szint: kevesebb influenza?

Nyíregyháza - A párás, hideg időben ismét sokan ágynak esnek, hiszen ilyenkor több időt töltünk zárt térben, amely kedvez a cseppfertőzéssel terjedő járványos megbetegedésnek.

Nyíregyháza - A párás, hideg időben ismét sokan ágynak esnek, hiszen ilyenkor több időt töltünk zárt térben, amely kedvez a cseppfertőzéssel terjedő járványos megbetegedésnek.A legtöbben szeretnénk a téli hónapokban is egészségesek maradni, megerősíteni immunrendszerünket. A sokoldalú D-vitamin ezen is segíthet.

– A D-vitamin-szint 37,5–50 nmol/l-ről 75–100 nmol/l-re történő emelése a rendelkezésre álló adatok alapján az influenzás megbetegedések számát 90 százalékkal (!) csökkentené – hívja fel a figyelmet a kevésbé ismert hatásokra is a Magyar Primer Prevenciós Orvos Egyesület. Az immunrendszer úgynevezett ölősejtjei ugyanis akkor aktívak, ha megfelelő D-vitamin-koncentráció áll rendelkezésükre.

A nyáron képzett tartalékokra sem támaszkodhatunk, mert ezek hat hét alatt kiürülnek. A D-vitamin-ellátottság alapvetően nem étrendi kérdés, de ilyenkor érdemes különösen odafigyelni a kiegyensúlyozott táplálkozásra, nem megfeledkezve a tojásról, a májról és az olajos húsú halakról, pl. a heringről, a lazacról vagy a makréláról sem.

Március végéig hazánkban mindenkinek javasolható a preventív célú D-vitamin-bevitel. Egészséges felnőtteknek napi 2000 NE, túlsúly esetén 4000 NE, gyermekeknek a növekedés teljes időszakában napi 400 NE ajánlható.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!