Hajdú-Bihar

2015.01.10. 18:07

Mit együnk a nagy hidegben?

Nyíregyháza - A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége azt tanácsolja: ne télen sanyargassuk magunkat diétával.

Nyíregyháza - A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége azt tanácsolja: ne télen sanyargassuk magunkat diétával.

Ha a nagy hidegben lehűl a szervezetünk, a kórokozók könnyebben ledöntenek minket a lábunkról. Ilyenkor fokozottan oda kell figyelnünk immunrendszerünk erősítésére, ebben segíthet a helyes étrend. Nem igaz, hogy télen nehezebb ételekre van szükségünk. Ha szervezetünket nem terheljük meg zsíros ételekkel, akkor a hőtermelésre tud koncentrálni. Ha nagy tápértékű, melegítő hatású ételeket eszünk, akkor nagyobb az esélyünk arra, hogy megfázás és plusz kilók nélkül vészeljük át a telet.

Több C-vitamint!

Télen nagyobb mennyiségű C-vitaminra van szükségünk; karban tartja a keringést, és erősíti az ellenálló-képességet. Ha keveset fogyasztunk belőle, akkor csökken egyes immunsejtek aktivitása, így hamarabb megbetegszünk. Hiányában vérellátási zavarok léphetnek fel, emiatt könnyebben elkezdünk fázni. C-vitaminban gazdagok például a citrusfélék (citrom, narancs, grapefruit), a kivi, a zöldpaprika, a fejes saláta, a káposztafélék. Fogyasszuk őket frissen és nyersen!

Az éhes ember sokkal fázékonyabb, mivel a szervezetnek energiára van szüksége a hőtermeléshez. Hideg időben tehát nem érdemes magunkat fogyókúrával vagy szigorú diétákkal sanyargatni.

Tévhit, hogy télen a nehezebb ételekre van szüksége a szervezetnek. Azoknak, akik egész nap fizikai munkát végeznek kint a hidegben, valóban több kalóriára van szükségük ahhoz, hogy felfűtsék a szervezetüket. Ez azonban nem azt jelenti, hogy a plusz energiát zsíros, a szükségesnél nagyobb mennyiségű ételekből kellene elfogyasztani.

Fűszerre fel!

Válasszuk a nagy energiatartalmú és egyben magas tápértékű ételeket! Ilyenek a teljes kiőrlésű gabonafélék (kenyerek, rizs, kuszkusz, köles), a burgonya, a hüvelyesek, a sovány húsfélék, a halak, a növényi olajok, az olajos magvak. Nagy tápértékű, nagyobb energiatartalmú ételeket készíthetünk káposztából, burgonyából, lencséből, babból.

A csípős fűszerektől ugyanúgy kimelegszünk, mint a pálinkától, ezért használjuk bátrabban a fűszereket: a chili, a Cayenne bors, a fokhagyma vagy a fahéj kellemesen fűtenek, és még az immunrendszert is erősítik.

Aki egész nap az utcán vagy fűtetlen helyiségben tartózkodik, ügyeljen arra, hogy többször, kis mennyiségeket egyen. Így nem terheli meg az emésztőrendszerét, és a szervezetnek több energiája marad a hőtermelésre. Folyadékot fogyaszthat meleg, tartalmas levesekből is, így az emelkedett folyadék- és energiaszükségletről is gondoskodhat egy kalap alatt. Ha nincs alkalma meleg étel fogyasztására napközben, akkor reggelire és/vagy vacsorára egyen meleget, a nap folyamán tartalmas szendvicseket (csirkemellel, főtt tojással, tonhallal, teljes kiőrlésű kenyérből/zsemléből, zöldséggel) fogyasszon.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!