Hajdú-Bihar

2015.01.13. 08:48

Napelemadó: nem oszt, nem szoroz

Nyíregyháza - A magas beruházási költségek és a hosszú megtérülési idő mellett az új adóteher csak „hab a tortán”.

Nyíregyháza - A magas beruházási költségek és a hosszú megtérülési idő mellett az új adóteher csak „hab a tortán”.

A kivetett környezetvédelmi termékdíj ellentmondásosnak tűnik a számomra, hiszen olyan terméket (napelem, napkollektor) érint, amely maga is a fenntarthatóságot, a környezetvédelmet segíti elő – közölte lapunkkal Vámosi Gábor, az ENEREA Észak-Alföldi Regionális Energia Ügynökség Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

A szakember a legnagyobb gondot a mértékében (114 forint/kilogramm, azaz napelempanelenként körülbelül 2165 forint) látja, hiszen több európai országban – például Németországban, Csehországban – is jelen van ez a termékdíj, azonban annak mértéke a magyar teher hetede: panelenként nem éri el az egy eurót!

– Egy átlagos háztartás esetében a bekerülési költséget körülbelül 30–40 ezer forinttal növeli meg az új termékdíj, ám nem gondolom, hogy ez elrettenté a beruházási szándéktól a tulajdonosokat – vélekedett Vámosi Gábor, aki szerint a bevezetett termékdíj jelentősen nem fogja befolyásolni a jellemzően 8–12 éves megtérülési idővel rendelkező napelemek telepítését. Persze, a tendencia alakulása függ majd az elérhető pályázati lehetőségektől is – tette hozzá az ügyvezető.

– Manapság nem kelendőek a napelemes rendszerek. Olykor egy-egy társasháztól, önkormányzattól és tehetősebb magánszemélyektől érkezik megrendelés, de sajnos nem számottevő. Az átlag magyar családok egyáltalán nem gondolkodnak ilyesfajta energiatakarékos megoldásokban, hiszen hosszú idő, míg megtérül a beruházás. A pénztelenség mellett az újabb adóztatás még inkább csökkenteni fogja a keresletet – válaszolta érdeklődésünkre az egyik nyíregyházi épületgépészeti centrum ügyvezetője.

Egy másik forgalmazó szerint Magyarországon ma vagy olyanok érdeklődnek a napelemes rendszerek iránt, akiknek pályázati forrásból nyílik lehetőségük ilyen volumenű beruházásokra, vagy olyan vállalkozóról van szó, aki rá van kényszerülve, hogy az energiaellátásának egy részét megújuló energia segítségével termelje meg.

Nem lesz tömegcikk…

– Az átlagos család aligha szereltet fel a háza tetejére napelemeket, hiszen 2–5 millió forintba kerül egy ilyen rendszer kiépítése. Úgy vélem, valójában nem a pár tízezer forintos adóteher gátolja meg a megújuló energia további elterjedését Magyarországon, sokkal inkább az, hogy sokba kerül, és több mint tíz év alatt térül meg egy-egy beruházás. Erre nagyon kevesen tudnak berendezkedni a mai gazdasági viszonyok mellett.

E-misszió: „szakmailag átgondolatlan”

– Az E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület a napelemekre bevezetett termékdíjat szakmailag átgondolatlan lépésnek tekinti. Magyarországon a napcellák szélesebb körű lakossági elterjedését részben a magas bekerülési költség és a közvetlen állami támogatás hiánya korlátozza. A szélesebb körű elterjedés növelné az ország energiabiztonságát és a lakosság tudatosságát.

– Az a lépés, hogy környezetvédelmi termékdíjat vetnek ki a napelemekre, gátolja a jövőbeli lakossági beruházások növekedését, és rontja a napelemek megítélését. Ezzel a lépéssel éppen ellenkező, a napenergia, szélenergia, hőszivattyús technológiákat alkalmazó háztartási méretű kiserőműi rendszerek beszerzésének és kiépítésének kedvezményes áfakörbe kerülésére lenne szükség – mondta el kérdésünkre Bozóki Viktória környezeti tanácsadó.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!