Hajdúszovát hírei

2012.12.13. 21:40

IV. Hajdú Kórustalálkozó Hajdúszováton

A Hajdúszovát Kulturális Fejlődéséért Közhasznú Egyesület 2012. December 08-án rendezte meg a IV. Hajdú Kórustalálkozó című rendezvényét. A találkozó Nemzeti Kulturális Alap és a Hajdú- Bihar Megyei Önkormányzat támogatásával jött létre.

A Hajdúszovát Kulturális Fejlődéséért Közhasznú Egyesület 2012. December 08-án rendezte meg a IV. Hajdú Kórustalálkozó című rendezvényét.

A találkozó Nemzeti Kulturális Alap és a Hajdú- Bihar Megyei Önkormányzat támogatásával jött létre. E rendezvény során ünnepelte a Hajdúszováti Kodály Énekkar megalakulásának 125 évfordulóját. A kórus ez évben kezdte meg rövid szünet után újra a működését, a kórus vezetését Tóth Donát, hajdúböszörményi zenepedagógus vette át.

A program 13 órakor kezdődött a Művelődési Ház előtti Kodály dombormű koszorúzásával, ahol Balogh Zoltán Viktor trombitaszólóját hallgathatták meg a vendégek, majd közös énekkel zártuk a kinti programot az „A Csitári hegyek alatt” című népdallal. A színház teremben folytatódott a találkozó zászlóbevonulással, ahol a jubileumi szalagot kötötték fel a kórus zászlajára. Először Vass Sándor községünk polgármestere köszöntette a vendégeket. Majd Bodó Sándor a Hajdú- Bihar Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke mondta el köszöntő szavait. A rendezvényt Nagyné Juhász Éva, egyesületi elnök nyitotta meg.

Az ének vette át a főszerepet ahol 14 kórus és népdalkör mutatkozott be: így a Váncsodi Fehér Akác Népdalkör, a Mátészalkai Zenebarátok Kórusa, a Nagyhegyesi Népdalkör és Citerazenekar, a Liszt Ferenc Kórus Nádudvarról, a Sárándi Férfi Dalárda, a Nyírbátori Tinódi Vegyeskar, az Őszi Alkony Népdalkör Esztárból, a Sárrétudvariból érkezett Zagyva László Vegyeskar, helyi csoport a Derűs Alkony Nyugdíjas Klub Népdalköre, a Fehérgyarmati Erkel Ferenc Vegyeskar, a Hajdúszoboszlói Derűs Alkony Városi Népdalkör, a Százszorszép Dalkör Újszentmargitáról, a Hajdúböszörményi Városi Pedagógus Kórus és a legvégén a 125 éves Hajdúszováti Kodály Énekkar műsorát hallgathatta meg a közönség.

Díszvendégünk volt Szathmári Károly karnagy úr, aki 65 évig vezette a Hajdúszováti Kodály Kórust. A tagok műsorukkal és 1-1 szál virággal kedveskedtek Karcsi bácsinak. Ez a jelenet szinte mindenkit meghatott, állva és minden kórus vastapssal köszöntötte a karnagyot.

Egyesületünk is kedveskedett Karcsi bácsinak és a kórustagoknak egyaránt, a jubileumi 100 éves Kodály Kórus ünnepi felvételéből egy részletet vetítettünk le. Az arcokon lehetett látni az örömet és a visszaemlékezés pillanatát.

Emléktárgyak és emléklapok átadásával folytattuk a rendezvényt, itt köszöntötte egyesületünk a jelenlegi és volt karnagyot 1-1 szép kupával megköszönve a kórus élén végzett munkájukat.

Több vendég csoport is csatlakozott a köszöntéshez. Valamint itt adta át Szathmári Károly karnagy úr a jelenlegi kórus vezetőnek, Tóth Donátnak a karnagyi pálcát. Állva tapsolt a közönség e momentum láttán.

A ceremónia végén visszaöltözött minden vendégcsoport civilbe, majd folytatódott a találkozó Márkus Ica nótaműsorával, aki ismét, mint tavaly nagyon nagy sikert aratott, mindenki együtt énekelte a népszerű dallamokat.

Vacsora következett sertés pörköltöt főztek. A vacsora különlegessége volt, hogy két igen tehetséges fiatal szakács készítette el. Idén októberben, Erfurtban rendezték meg a szakácsolimpiát ahol 53 nemzet, 1600 hivatásos szakácsa közül a hajdúböszörményi Gajdán Antal olimpiai ezüstérmes, iker testvére Gajdán Attila olimpiai bronzérmes lett. Ami nagy szó, hogy mind a két magyar felállhatott a dobogóra. Gratulálunk és További sok sikert kívánunk!

A vacsorát követően ismét egy meglepetéssel készültünk senki nem tudott róla így nagy meglepődés fogadta az Ünnepi tortát a kórus részére.

A bál előtt tombolasorsolás kezdődött, ahol értékes ajándékok kerültek kiosztásra.

Majd megkezdődött a bál a hajdúszoboszlói „Postás Józsi” jóvoltából. Mint mindig most is fergeteges hangulatot teremtett.

Ezzel zárult a IV. Hajdú Kórustalálkozó.

Reméljük mindenki nagyon jól érezte magát, jövőre ugyanitt találkozunk, de akkor ötödik alkalommal és akkor már a rendezvényünk jubilál.

 

- Tóth Károly, szervező-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!