HAON lakóhelyem

2011.12.12. 07:58

Az öngyújtógáz „az új szipu” Debrecenben

Debrecen - Nő a kerékpárlopások száma Debrecenben, a legtöbbet a bevásárlóközpontól viszik el.

Debrecen - Nő a kerékpárlopások száma Debrecenben, a legtöbbet a bevásárlóközpontól viszik el. Igaz-e, hogy lassan minden iskolánál drogdíler leselkedik a gyerekekre?

Uzonyi Attila: Szó nincs róla. A mostanában sokat emlegetett designer drogok éppen azért kelendőek, mert a droghasználó fiatalok nem tudják megfizetni a marihuánát, a hasist, az extasyt. Emellett a gyerekek egy része rákapott a feltöltőtartályos öngyújtógázra, ami hasonló a szipuzáshoz. További probléma a nagy koffeintartalmú italok fogyasztása, amit a szülők, nagyszülők is megvásárolnak a diáknak. Ha egy 12 éves gyermek megiszik két energiaitalt és rászív egy kis hajtógázt, akkor a környezetének lehet olyan érzése, hogy az illető kábítószert fogyasztott. Mindez egyelőre néhány iskolára igaz Debrecenben, de az eltolódás megvan. Előfordult már, hogy egy gyerektől kétliteres palackban forgalmazott energiaitalt vettek el egy oktatási intézményben.

Az immár hatóságilag bezárt Amsterdam Shopon kívül tud más üzletről, ahol designer drogokhoz lehet jutni?

Uzonyi Attila: Nem. Az említett üzletben több ezer terméket foglaltunk le három alkalommal. A szakértői vizsgálat eredménye még nincs meg, de szinte száz százalék, hogy ezek olyan kábító hatású anyagok, amelyek bár nem szerepelnek a tiltólistán, az egészségre veszélyesek, fogyasztóvédelmi vonatkozásban, illetve kereskedelmi jogi szabályok megsértése miatt mindenképp tiltandók. Január 1-től alapvetően új helyzet áll elő, mivel azok az anyagok is rákerülnek a tiltólistára, amelyek ma nincsenek rajta. Jelenleg egyébként az is büntetendő, ha valaki 18 év alattinak tudatosan ad el bármilyen kábító tartalmú anyagot.

A „szokványos” kábítószerfogyasztás terén milyen a kép?

Uzonyi Attila: Stagnálás, vagy inkább csökkenés tapasztalható. A hajdú-bihari rendőrség 2005-től folyamatosan nagy hangsúlyt fektet a felderítésre. A lefoglalt anyagok mennyisége nő, miáltal nehezebben és drágábban lehet drogokhoz jutni. Ez jelentős siker. A bíróság a közelmúltban több olyan ügyet is lezárt, ami hosszú évek munkájának az eredménye, komoly fegyházbüntetések születtek. Bízom benne, hogy ez szintén bír visszatartó erővel.

Debrecenben 600-800 hajléktalan él. Közülük mennyien válnak bűnelkövetővé?

Uzonyi Attila: Legfeljebb a tíz százalékukhoz köthető szabálysértés vagy bűncselekmény, zömében illegális beköltözés, koldulás, olykor egy-egy garázdaság. Ami a belvárost illeti, rengeteg feljelentést tettünk koldulás miatt vagy azért, mert üres épületet foglaltak el. Mivel a kiszabott bírságokat és pénzbüntetéseket nem fizetik meg, az ügyek jelentős része elzárással végződik.

A hajléktalanok kapcsán mi a véleménye arról, hogy december elsejétől a bíróság 150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal, elzárással sújthatja azokat, akiket fél éven belül másodszor érnek tetten azzal, hogy „életvitelszerűen az utcán laknak”?

Uzonyi Attila: Ezt először is önkormányzati rendeletben kell majd rögzíteni. Úgy érzem, ez azt jelenti, hogy egy lehetőséggel több van a kezünkben a probléma kezelésére.

De Ön szerint ez a jó irány? Élni fognak ezzel a lehetőséggel? Így futószalagon kerülhetnek elzárásra a hajléktalanok.

Uzonyi Attila: Nem sarkítanám ki ennyire. A hajléktalanság ettől nem lesz tökéletesen üldözendő. Inkább egy jól bevált rendszer utolsó szegmense lesz az, amiről beszélünk. Az első számú szempontunk továbbra is az élet védelme, így az, hogy nem fagyhat meg hajléktalan a télen.

Idegesítő a sok biciklilopás. Melyek a város legkockázatosabb pontjai?

Uzonyi Attila: Idén megnövekedett a lopások száma, aminek az egyik oka, hogy többen használnak biciklit. Néhány száz kerékpár minden évben eltűnik, a változás az, hogy míg korábban voltak jobb időszakok, ma az ellenkezője az igaz. A legtöbbet a bevásárlóközpontoktól viszik el. Jellemzően nem részekre bontva, hanem egyben, az alvázszámot kiütve értékesítik, általában itt, a városban. A leggyakrabban minőségi erővágóval elnyesik, pár pillanat az egész. Ha otthagyjuk valahol, a vázat rögzítsük, ne a kereket, és megéri a drágább lakat!

HBN

 

Veszélyes!

Az öngyújtógáz belélegzése hallucinációkat, önfeledt boldogságérzetet okoz. Mellékhatásai: bizonytalan járás, hányinger, szédülés, különféle görcsök. Olcsó és könnyen beszerezhető ezért nagyon veszélyes. Szívritmuszavart, de akár szívmegállást is okozhat!

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!