HAON lakóhelyem

2012.05.20. 15:38

Gondolkodjunk tolvajfejjel!

Debrecen - Egy fiatal betörő szerint egy tízemeletes lakótelepi házban tolvajszemmel az a lényeg, hogy hová lehet a leggyorsabban bemenni.

Debrecen - Egy fiatal betörő szerint egy tízemeletes lakótelepi házban tolvajszemmel az a lényeg, hogy hová lehet a leggyorsabban bemenni. Ehhez képest a panellakások ma sem sokkal védettebbek, mint mondjuk öt évvel ezelőtt. A vagyonvédelem terén igazán csak az új építésű házak és lakások esetében van előrelépés, ezeknél már szempont, hogy például a bejárat kialakítása során a riasztót is figyelembe vegyék. De mi a helyzet a szimplán csak hengerzárral védett lakásokkal?

Az olcsó vacak

– A hengerzár önmagában kevéssé biztonságos, ráadásul sokszor szakszerűtlenül szerelik be, mert egy része kiáll az ajtó síkjából. Erre a részre aztán a betörő szépen ráfog csőfogóval vagy ráüt kalapáccsal, és már el is törte, nyitva az út befelé. Ha el akarjuk kerülni ezt, tegyünk fel zárvédő pajzsot, amely a sérülékeny részt acéllal körbefogva megakadályozza a hengerzártörést, és mindössze kétezer forintba kerül – mondta a Naplónak Juhász Zoltán, a megyei rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának vezetője. Az alezredes közlése szerint a lakásbetörések jelentős része alkalmi jellegű, azaz a tettesek nem célirányosan, hanem a saját kényelmi szempontjaik, a lebukás kockázatának minimalizálása alapján választanak ingatlant. Vagyis nagyobb eséllyel mennek be oda, ahová könnyű betörni. A rendőri tapasztalatok szerint a pár száz forintos zárak sajnos semmit sem érnek: könnyen törhetők, megfúrhatóak, sőt úgy is leküzdhetők, ha savat fecskendeznek a belsejükbe (ritkán, de előfordul). Bár a titánötvözetű hengerzár ára borsosabb (3-5 ezer forint), savnak, fúrásnak ellenáll, és az eltörése sem pár másodperc, márpedig az időfaktor a betörőknél elsődleges szempont.

 

 

Egy bejárat biztonsági szintje ugyanakkor mindig a leggyengébb pontjától függ. Hiába van az ajtón jó zár, ha nem simul rá a tokra, a rést kihasználva kifeszíthető, leemelhető (leemelésgátló pánttal ez elkerülhető). Juhász Zoltán szerint ha már áldozunk a biztonságra – egy jó minőségű ajtó körülbelül 20 ezer forintból „feltuningolható” megfelelő zárakkal, pántokkal, hevederzárral - akkor figyeljünk arra is, hogy a beszerelést ne az „ezermester” szomszéddal, rokonnal végeztessük, hanem igazi szakemberrel.

Belülre a szirénát!

Ami a riasztókat illeti: 60-70 ezer forintból már gondoskodhatunk arról, hogy a betörőt olyan sziréna „üdvözölje”, mely hallatán az alkalmi tolvajok 99 százaléka hanyatt-homlok menekül. De arra vigyázzunk, hogy magát a szirénát a lakáson belül, s ne azon kívül helyezzük el, máskülönben előfordulhat, hogy a betörő a külső burkolat leszerelése után telefújja púrhabbal, így pedig a riasztó csak minimiális hangot ad ki.

Juhász Zoltán a haszonállat-tartóknak kifejezetten ajánlja a mozgásérzékelős reflektorokat, amelyek mindössze 2 ezer forintba kerülnek, de például kifejezetten jó szolgálatot tehetnek a tyúkólak közelében. Éles fényük megzavarhatja, elbizonytalaníthatja a rosszban sántikálókat.

Száz százalékos biztonság nincs, de a megelőzésért igenis sokat tehetünk – hangsúlyozta az osztályvezető.

HBN-RaL

Számokban

 

A regisztrált betörések száma a debreceni rendőrkapitányságon 2011-ben

Betöréses lopások összesen: 1741

- Üdülő/hétvégi ház: 303

- Lakás: 655

- Családi ház: 346

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!