haon-sportoldal

2008.12.15. 16:01

Sándor Tamás: Egy ragyogó karrier állomásai

<p>Debrecen - „Nekünk az volt a szórakozás, ha együtt lehettünk, tréningeztünk vagy éppen meccseltünk”.</p>

Sándor Tamás, a DVSC történetének egyik, ha nem a legjobb labdarúgója az elmúlt héten jelentette be, hogy befejezi aktív pályafutását.

A méltán népszerű Tobe nagyszerű karriert tudhat maga mögött, hiszen honi keretek között mindent elért, amit magyar futballista elérhet: bajnoki címet szerzett, Magyar Kupa-győztes lett, magára ölthette a válogatott mezét, kijutott az olimpiára és három ízben választották meg az év labdarúgójának.

Sándor Tamás sikeres pályafutását a Napló egy négyrészes interjúban osztja meg olvasóival.

Napló: A játszótéri futballcsatákat mikor váltotta fel a hivatalos keretek közötti sport, mikor vált igazolt futballistává?

Sándor Tamás: 10 évesen lettem a DMVSC utánpótlás-csapatának játékosa, ami óriási élményt jelentett számomra, hiszen a betonpályákat felváltotta a fű és olyan nagykapura rúghattam a labdát, amin háló is volt.

Napló: Más sportágakkal is kacérkodott?

Sándor Tamás: Szóba sem jött semmi más, hiszen lakótelepi gyerekként a labdarúgás megannyi vállfaját űztük, például egyérintőztünk, lábteniszeztünk, fejeltünk.

Napló: Már kisgyerekként ennyire a foci megszállotja volt?

Sándor Tamás: Teljes mértékben, és ez sohasem múlt el, talán elég megemlítenem, hogy pályafutásom első 10-15 évében egyetlen edzést sem hagytam ki, bedagadt bokával vagy éppen lázasan is edzettem, meccset játszottam.

Napló: Az akkori bevett szokás szerint a Loki serdülő csapatai a megyei bajnokságokban rendre 2-3 évvel idősebbek ellen játszottak, s ez igencsak kihatott a végeredményekre is. A sok nagyarányú vereség nem vette el a kedvét?

Sándor Tamás: Tisztában voltunk vele, hogy ez nem a mi bajnokságunk lesz, éppen ezért helyén kezeltük a mérkőzéseket. Ezek után talán nem meglepő, ha 2–9-nél gólt lőttem, úgy örültem neki, mintha világbajnokságot nyertünk volna a találatommal.

Napló: A kezdeti pofonok után viszont rendkívül sikeressé vált ez a korosztály. Sándor Tamás: Amikor korban hozzánk illő riválisokkal mérkőztünk, akkor már valóban jöttek az eredmények, 3-4 év múlva az országos kiemelt bajnokságban a 3. helyen zártunk, kupadöntőt játszottunk és megnyertük az országos diákolimpiát.

Ebben az évben választották meg a mesterünket, Sidó Csabát az év utánpótlás edzőjének.

Napló: Voltak olyan negatív élményei a pályafutása elején, amiknek a hatására elgondolkozott azon, hogy hátat fordítson a futballnak?

Sándor Tamás: Az egyik télen történt, hogy egy vékonytalpú cipőben vártam a buszra reggel hatkor, mert edzésre mentem, de késett a járat. Annyira átfagytak a lábujjaim, hogy alig tudtam mozgatni őket.

Ekkor kicsit elbizonytalanodtam, hogy szükségem van-e erre, de aztán átgyalogoltam a másik buszmegállóban, s a járástól újra életre keltek a lábujjaim, s többet eszembe sem jutott, hogy ne menjek edzésre.

Napló: A serdülő évek végén nagy lehetett a kísértés, hiszen ilyen idős korban már a diszkók, és ezzel járulékként a lányok után is érdeklődnek a fiúk.

Sándor Tamás: Hétköznapokon hétszer edzettünk, majd következett a hétvégi bajnoki, s bármilyen furcsán hangzik, nekünk az volt a szórakozás, ha együtt lehettünk, tréningeztünk vagy éppen meccseltünk.

A csapatunkon belül nem volt példa arra, hogy kilengések legyenek. Annyira a futballnak éltünk, hogy a kötelező tréningeken és mérkőzéseken túl, ha egy kis szabadidőnk volt, akkor is fociztunk.

Rendszeres volt, hogy a suliban a szünetekben teniszlabdával játszottunk a folyosón, s amikor a tanárok elvették a lasztit, akkor a székek lábairól levett csúszásgátlóval folytattuk a derbit.

De ha hamarabb érkeztünk edzésre, az öltözőben is előkerültek a teniszlabdák. Napló: Tehetségére elég korán felfigyeltek nem csak a megyében, hanem országos szinten is.

Sándor Tamás: Már a serdülőknél meghívást kaptam a korosztályos válogatottba, ahol a klubcsapatomhoz hasonlóan kiváló közösséget alkottunk, talán ennek is köszönhető, hogy később ennek a csapatnak a gerince harcolta ki az olimpiai részvételt.

Nagyon nagy élményt jelentett először válogatott szerelésben játszani. Akkor még nagy dolognak számított külföldre utazni, s a nemzeti csapattal számtalan túrán vettünk részt.

Napló: Az ifjúkori történések mennyire maradtak meghatározó emlékek a hosszú karrierje során?

Sándor Tamás: Rengeteg olyan sztorim van, ami 20 év után is eszembe jut, azt hiszem erre mondják azt, hogy nem fog rajtuk az idő.

 

Kérdezzen Tobétól

Az olvasóinknak is lehetõségük nyílik arra, hogy kérdezzenek Sándor Tamástól, ezért nem kell mást tenniük, mint a kérdéseket a [email protected]

címre elküldjék csütörtök délig.

Tobe válaszait szombaton számában olvashatják.

  • Feléledt a bajomi súlyemelés
  • Fölényes debreceni hokisiker
  • Sándor Tamás visszavonul
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!