HAON Sziréna

2009.01.12. 17:21

Szmoghelyzet Debrecenben: elfújta a riadót az időjárás

<p>A hét végén Debrecenben mintegy háromszorosát mérték a szálló por megengedett értékének, de hétfő hajnalban a városra telepedő szmog eltűnt a levegőmozgás következtében, ezért nincs ok a korlátozások elrendelésére. &#160;<A href="http://video.haon.hu/video/36146/betartan--nk-a-szmogriad---rendelet--t-"><IMG height="13" alt="Video" src="http://www.haon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" /></A>&#160;<A href="http://video.haon.hu/video/36147/szmogriad---"><IMG height="13" alt="Video" src="http://www.haon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" /></A>&#160;<A href="http://video.haon.hu/video/36149/az-utca-embere-a-szmogriad--r--l"><IMG height="13" alt="Video" src="http://www.haon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" /></A></p>

- A Levegő Munkacsoport javaslatára szállították le Magyarországon a légszennyezettségi adatok alsó határát, melyek alacsonyabbak az uniós átlagnál is – tudtuk meg Kelemen Bélától a Tiszántúli Környezetvédelmi , Természetvédelmi - és Vízügyi Felügyelőség igazgatójától.

A szakember hozzátette, a szálló por egészségügyi határértéke, azaz az 50 mikrógramm/köbméter megegyezik az EU-séval, a lakosságot tájékoztatni 75 elérése esetén, míg riasztani 100 fölött kell. Mint mondta, a hét végén Debrecenben mintegy háromszorosát mérték a megengedett értéknek, de a helyzet hétfő hajnalban gyökeresen megváltozott, mert a városra telepedő szmog eltűnt a levegőmozgás következtében.

Riadót akkor kell elrendelni, ha egymást követő két napon mérnek az egészségügyi határéréket meghaladó adatokat, viszont most nem lett volna értelme a járműforgalom korlátozásnak, mert hét végén amúgy is kevesen közlekedtek.

Amennyiben legközelebb hétköznapra esik hasonló levegő-szennyezettség, akkor természetesen el fogják rendelni a korlátozást olyan értékeknél is, amelyek például tavaly februárban még nem adtak okot erre.

Nagyobb hangsúly a megelőzésen

A budapesti korlátozások Debrecenben nem alkalmazhatók, mert nincsenek összhangban a helyi rendelettel - jelentette ki Pajna Zoltán alpolgármester a Szmog Intéző Munkacsoport (SZIM) hétfői ülését követő tájékoztatón. Hozzátette, csak tavaly október 25-től szerepel (az unióban elsőként nálunk) a szálló por (PM10) mennyisége a szabályozott értékek között.

A helyi rendeletben erre az esetre az áll, hogy a megengedett érték felett tájékoztatni kell a lakosságot, riasztáskor viszont az összes közintézményben maximum 18 fokra kellene csökkenteni az átlag hőmérsékletet, ami jelenleg nem lenne humánus. Ehelyett célravezetőbb az átmenő teherforgalom korlátozása, a környzetbarát tömegközlekedés fejlesztése, a kerékpárút-hálózat bővítése és az utak síktalanítására kiszórt por haladéktalan felseprése, valamint sokat segíthetne a Civaqua-program megvalósulása. Emellett a lakosságtól is környezettudatos magatartást kér az önkormányzat.

A méréséket egyébként a klinikánál, illetve az Epreskertben, a Kalotaszeg téren felállított mérőállomáson végzik, vagyis a szabályozás értelmében a belvárosban megszüntették a mérést, mert a harmadik állomáson a közlekedési légszennyezettséget mérik, melynek éppen folyik az áttelepítése a Dobozi utcáról a Meteor Mozi közelébe. A háromból kettőnek kell hasonló adatokat mutatni a megfelelő intézkedés elrendeléséhez.
É. P.

  • "A polgármester lustasága miatt marad el a szmogriadó?"
  • Lehet büntetni a tiltást megsértőket
  • Elrendelték a szmogriadót Budapesten
  • Veszélyesen a levegő Debrecenben
  • Budapest felkészült a szmogriadó rendeletre
  • A főváros az autóhasználat korlátozását kéri
  • Szezonja van szmognak, pornak
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!