HAON Sziréna

2009.04.29. 11:49

Autóvásárlás: nagy dilemma

<p>Debrecen – „Aki egyébként is tervezte az autócserét, az mihamarabb tegye meg, hiszen ha másért nem, az áfaemelés miatt biztosan drágulni fognak a gépkocsik" – kezdte mondandóját Katona László Skoda-kereskedő</p>

Mi lehet a célszerű fogyasztói magatartás egy olyan helyzetben, amikor az emberek pontosan tudják, hogy bár súlyos százezrekkel olcsóbban tudnának új autót vásárolni, mégis százszor meggondolják, érdemes-e újfent eladósodniuk? Erre a kérdésre kerestük a választ debreceni márkakereskedők körében.

Érdemes sietni „Aki egyébként is tervezte az autócserét, az mihamarabb tegye meg, hiszen ha másért nem, az áfaemelés miatt biztosan drágulni fognak a gépkocsik" – kezdte mondandóját Katona László Skoda-kereskedő, aki szerint olyan márkát érdemes választani, ami nem túlzottan szervizigényes, ugyanakkor az ár/érték aránya kedvező. – A válság talán megtanítja az embereket arra, hogy olyan autót vegyenek, ami az ő igényeiknek megfelel, és ne olyat, ami a szomszéd igényei szerint való.

Hiszen felmérések bizonyítják, hogy a magyarok átlagosan egy-két számmal nagyobb kocsiban ülnek, mint amit a pénztárcájuk alapján megengedhetnének maguknak – tette hozzá a szakember.
Kalydi Zsigmond Renault-kereskedő tapasztalatai szerint sok család azért nem tud most új autót vásárolni, mert a régitől képtelen szabadulni. „A 10-12 éves futamidejű, látszólag nagyon kedvező hitelek most visszaütnek, gyakran találkozunk olyan ügyféllel, akinek a használt (és beszámításra kínált) autója kevesebbet ér, mint amennyi hitel még van rajta" – utalt a jelen egyik égető problémájára az üzletember, aki szerint ilyen körülmények között tényleg jobban jár az illető, ha egy ideig még megtartja a korábbi kocsiját.

Inkább alig használtat

Gelencsér Gergely Nissan-kereskedő szerint éppen most érdemes hitelt felvenni, hiszen közép és hosszú távon jóval kisebb az árfolyamkockázat, mint amikor egy euró még 230-240 forintot ért. Egyébként pedig úgy véli, hogy az ügyfél a saját kockázatát csökkentheti azáltal, ha tőkeerős, stabil lábakon álló kereskesdőtől vásárol gépkocsit.
Illyés Péter SEAT-kereskedő, aki új és használt járműveket is forgalmaz azt tanácsolja az embereknek, hogy ezekben a nehéz időkben inkább fiatal, de garantáltan keveset futott négykerekűeket vásároljanak. Véleményét azzal támasztotta alá, hogy ma egy három éves autó a használtpiacon az új árának nagyjából a felért megvehető.

– Ha valakinek szüksége van új autóra, az most vegye meg, hiszen az árak emelkedni fognak. Persze, az elmúlt évekre jellemző túlfogyasztást nem kell erőltetni, hiszen a jelenlegi válságoz nagyrészt éppen ez vezetett – fogta meg a dolog praktikus oldalát Szabó Krisztina, aki Opel és Chevrolet-márkakereskedést igazgat Debrecenben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!