HAON Sziréna

2010.07.19. 14:55

Nyelvünkkel, kultúránkkal ismerkednek Debrecenben

<p>Debrecen – Negyvenkét országból mintegy kétszázharminc külföldi diák iratkozott be a Debreceni Nyári Egyetem idei négyhetes nyári kurzusára, melyet hétfőn nyitottak meg a Debreceni Egyetemen.</p>

A legtöbben Németországból, Franciaországból, az Egyesült Államokól és Olaszországból érkeztek, de olyan távoli országokból is jöttek hallgatók, mint például Indonézia, Japán, Mexikó, Thaiföld.

A magyarnyelv-tanulás iránti érdeklődés csökkent, de az országunk iránti figyelem nem, ezért a nyári nyelvtanfolyam ideje alatt az idén először idegen nyelvű kurzusokat is tartanak, az egyik a modern kori magyar történelmet és kultúrát ismerteti meg a hallgatókkal, a másik pedig zeneoktatásunk megújuló tradícióit – derült ki a megnyitót megelőző sajtótájékoztatón Szaffkó Péter igazgató szavaiból.

Az idei nyári kurzus vezértémája: „Magyarok a nagyvilágban”; a hallgatók – a nyelvórák, gyakorlatok és színes kulturális programok mellett – ehhez kapcsolódóan hallhatnak különféle előadásokat neves szakemberektől.

A szintén ezekben a napokban zajló Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiájával való együttes munkálkodás már nem új keletű a nyári egyetemen, viszont az idén először újabb társrendezvény csatlakozik hozzá: a Kárpát-medencei Területfejlesztési Nyári Egyetem, amelyen „A területi kohézió jövője” címmel határainkon túli fiatal magyar területfejlesztési szakemberek mélyülhetnek el tudományterületük aktualitásaiban, neves előadók, vendégek részvételével.

- HBN -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!