HAON Sziréna

2010.07.24. 23:04

Vadnyugat immár Nyíradony-Tamásipusztán is

<p>Nyíradony-Tamásipuszta - Keletre költözik a vadnyugat, hiszen a TB-Ranch idén is várja a látogatókat a megszokott helyen.</p>

Immár ötödik alkalommal nyitja meg kapuit Kelet-Magyarország első westernfarmja, a TB-Ranch. Debrecentől 15 kilométerre Hagyományőrző lovasnapok és Western Show néven július 23-25 között kaphatnak ízelítőt a western lovas életformáról az érdeklődők. A lovas-sziget alapítójának, Fejér Tibornak a programokkal az a legfőbb célja, hogy összekovácsolja a western szerelmeseit a speciális talajú, direkt erre a célra kialakított terepen.

A cowboyoké a főszerep

A kétnapos rendezvény programjai között szerepel western díjlovaglás, gyorsasági lovasverseny vadnyugati módra, bikarodeó show, műbikarodeó-bajnokság és Line Dance Party is.

A nyírségben hajdúsági hagyományőrzők is fellépnek: a téglási Hagyományőrző Lovas Klub fogathajtó bemutatót tart, és most sem marad ki a debreceni Anjou Lovagok Udvari Hagyományőrző csoportja. Ebben az évben sem feledkeztek meg a szervezők a finomabbnál finomabb étkekről, tájjellegű ételekből válogathatnak kedvükre a pusztára látogatók. Lesz kemencében sült kenyér és csülkös paszuly is a menü közt. A legifjabb résztvevőket ugyancsak várják a TB-Ranchen, számukra népi játékok, arcfestés, kötélhúzás, gyereklovaglás és sorverseny lesz a hétvégi program. Az évek óta népszerű Western Shown idén is a cowboyoké a főszerep. A TB-Ranch-en megrendezendő hétvégi verseny egyben az októberi Bika Rodeó Európa bajnoki döntőjének a főpróbája.


A vadnyugaton érezhetik magukat

A látogatók egy kicsit a vadnyugaton érezhetik magukat a sok és cowboykalapos versenyző, illetve segítő között. A pacikat egészen közelről meg lehet csodálni – és persze simogatni is, az istállók ablakán kikandikáló kíváncsi lófejek vonzzák a kezeket... A pályán egész nap versenyeken mutatják meg ügyességüket a lovasok. Western díjlovaglás, marhaterelés, bemutatók, bika rodeó szolgál izgalmakkal, a színpadon pedig kulturális műsorok szórakoztatják a közönséget.

A ló és lovas közti bizalom

Szombaton délelőtt többek között a trail versenyen bizonyíthattak a résztvevők. Ezen a pályán a lovakat precíz, finom mozdulatokra ösztönözve kell végigvezetniük a nyeregben ülőknek.

– A feladat végrehajtása a ló és lovas közti bizalomról szól. A pálya a régi cowboyok munkájának helyszíneit, akadályait imitálja: hídon átkelést, kapunyitást, stb. – magyarázza Ledneczki László, aki a versenyszámban felnőttek közt az első lett. – A lényeg, hogy a ló mindent csak utasításra hajtson végre! Nagyon apró mozdulatokat is megértsen, például ha 5 cm-t kell arrébb lépnie, ne egy métert lépjen. A cowboyok lóhátról dolgoztak. Ha mondjuk borjakat oltottak vagy bélyegeztek, egy ember lent a földön ténykedett, a társa pedig lovon ülve terelte az állatokat. A földön állónak a biztonsága múlt azon, menniyre tudja lovát irányítani a cowboy. A lovat lábbal, kézzel, eleinte látványosabb, később apró, szinte leheletnyi mozdulatokkal utasítjuk.

Nehéz hatni a lóra

– Alapból tud „tolatni” a ló, de ezt is úgy kell tennie, ahogyan kérem tőle – mondja a versenyző annak kapcsán, hogy a pályán többször hátrafele kellett haladni az állattal. – Számos feladat arról szól, hogy kiutat keres, kis nyomással irányítom és csak arra nyitok, amerre mennie kell.

Ledneczki László elmondta még Szelíd nevű szürke lováról, hogy olykor bizony nehéz hatni rá, mert inkább más lovakkal akar foglalkozni. A versenyző vadőrként dolgozik. A trail nevű sportot 4 éve űzi, és bár hobbinak indult, családtagjaival Pakshoz közeli tanyájukon már ők gondozzák a környékbeli ismerősök lovait is, mintegy 15-öt. Tamásipusztára fia és lánya kísérte el, ők is versenyeznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!