HAON Sziréna

2011.06.17. 09:53

Állattartás szinte "aranyáron" mért takarmány felhasználásval

<p>Hajdúböszörmény, Földes - A Hajdúböszörményi Mezőgazdasági Zrt.-nél tavaly olyan mértékű volt a belvíz okozta pusztítás, hogy a társaság képtelen volt előállítani a szükséges a szükséges takarmány mennyiséget. Ez sokba került nekik...</p>

A takarmány hiány oka a tavalyi belvíz, ebből kifolyólag nem tudtunk se elegendő abrak-, se pedig elég tömegtakarmányt előállítani a sertés- és a szarvasmarha állományunknak. A 850 kocás sertéstelepünk évi 18 ezer sertést bocsát ki, ezért nagyon nem mindegy az, hogy az önköltség és a felvásárlási ár miként viszonyul egymáshoz - mondta el a Naplónak Erdélyi Zoltán vezérigazgató. Mint megtudtuk tőle, abrakot vásárolniuk kellett, a hiányzó kukoricát pedig egyéb kiegészítő takarmányokkal igyekeztek pótolni. - 56-58 kilónkénti áron vettük a kukoricát, ami nagyjából a kétszerese a megszokottnak - utalt a probléma egyik gyökerére a cégvezető, jelezvén, hogy az önköltségük bizony drágult. "A dioxin-botránytól azt vártuk, hogy a húsipar a német alapanyag helyett is hazait vásárol majd, ehhez képest a feldolgozók nagy mennyiségű olcsó német importhúst hoztak be, miközben a hazai sertés nem nagyon volt eladható. Néhány hónapja 290 forinton is járt az átvételi ár, ami kész veszteség volt. Most 330-340 forintot fizetnek egy kiló élősertésért, és hiába a korszerű sertéstelepünk, az önköltség még mindig 300 forint körül alakul" - mondta.

A szarvasmarha-ágazatban is az a szokatlan helyzet fordult elő, hogy nem tudtak elég silótakarmányt készíteni, mással kellett pótolniuk. A tej átvételi árának és az előállítás önköltségének az összefüggéseiről Erdélyi Zoltán a következőket mondta: Nálunk a tej önköltsége gyakorlatilag megegyezett az átvételi árral, a hasznot a támogatás jelentette.

Olcsó import, hatalmas takarmány költségek

 

Földesen a Rákóczi Mezőgazdasági Kft.-nél 190 ezer tojótyúkot tartanak, ekkora állománynak pedig jókora takarmányozási költsége van. - Tavaly ősszel 30-40 százalékkal drágult a takarmány, és ez máig nem változott. Ugyanakkor megjelent az olcsó importtojás, ami lenyomja az átvételi árakat. Ezzel a problémával küzdünk két éve, és nem is látjuk a végét - jelentette ki Bíró Pál főállattenyésztő. A szakembertől megtudtuk, hogy az Unió által előírt állatjóléti és környezetvédelmi fejlesztések miatt a tojótyúkállomány száma csökkent, ezért évente mintegy 350 millió darab olcsó importtojás jön be az országba. Egy magyar lakos egyébként 300 tojást fogyaszt évente.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!