HAON Sziréna

2011.06.09. 16:03

Bemutatták az új stadion látványterveit

<p>Debrecen - Bemutatta az új Nagyerdei Stadion látványtervét Kováts Ákos főépítész a debreceni közgyűlés csütörtöki ülésén.</p>

Bemutatta az új Nagyerdei Stadion látványtervét Kováts Ákos főépítész a debreceni közgyűlés csütörtöki ülésén. Kósa Lajos elmondta, hogy az építész kamara 65 millió forint értékűre becsüli a tervet, amiért Kováts Ákos sem külön díjat, sem szerzői jogdíjat nem kap.

A főépítész hangsúlyozta: a stadion illeszkedni fog a Nagyerdőbe, nem egy nagy komplexum, inkább több kisebb épület képét mutatja majd. Bár süllyesztett lesz, nem számítanak a belvíz miatti problémákra, és ez a megoldás 1,5 milliárdos költségmegtakarítást jelent. A létesítmény egyes részei rendezvényeken kívül is nyitva lennének, közvetlen környezetét bekerítenék és éjszakára bezárnák.

 

 

Kőszeghy Csanád Ábel (Jobbik) a megközelíthetőségről és az üzemeltetés költségeiről kérdezett. A főépítész megjegyezte: az UEFA képviselői igencsak meglepődtek a magyar szabványok hallatán; a 16 500 férőhelyhez 3000 parkoló kellene.

– Ez túl sok. A telken belüli 700 parkoló a mindennapi működéshez elég. A beruházás tervezett összköltségéből rendbe lehetne hozni a környéket, beleértve a temető környékét is és parkolókat kialakítani, illetve parkolómegváltásra is van lehetőség. Nem cél, hogy mindenki autóval jöjjön – tette hozzá.

Az üzemeltetési költségekről csak becslések vannak. A főépítész elmondta, hogy mintegy 7000 m2 kiadható területe lesz a stadionnak, ebből évi 100 millió Ft bevételt remélnek.

Kováts Ákos emlékeztetett rá, hogy városon kívüli helyszínek is szóba kerültek, azonban ezeket képtelenség lenne ésszerűen kihasználni. A stadion nagysága kapcsán elmondta: megfelelő technikai felszereltséggel már egy 8000 fős létesítményben le lehet bonyolítani, amire nekünk szükségünk van, a végleges férőhelyszám a Loki igényeihez igazodik.

 

A képekért kattintson a képre

 

A 16 500 főre tervezett stadion nem csak sportmérkőzések, hanem egyéb rendezvények megtartására is alkalmas lesz. Így péládul konferenciatermekkel és 1000 m2 VIP étteremmel rendelkezik majd.

VIP tribünje 650 főt befogadó nagyságú, a tervekben szerepel sajtószektor és sajtótájékoztató megtartására alkalmas helyiség. A vendégszurkolók külön parkolóba érkezhetnek, és külön bejáraton juthatnak elkülönített szektorukba.

20 darab 8 fős, ún. skyboxot is kialakítanak, e kis helyiségeket kibérelhetik például azok, akik szűkebb baráti társaságukkal szeretnék a meccset végigszurkolni.

A nézőtér szintje kerengőszerűen körbejárható és területén négy, egyenként 250 m2-es büfé szolgálja ki a vendégeket. Alatta 700 gépkocsi parkolóhelyet alakítanak ki, illetve további 72 buszparkolóhely fogadja a járműveket.

A stadiont igyekeznek igazi közösségi térré tenni, egyes részei rendezvények idején kívül is nyitva tartanának. 7000 m2 bérbe adható felülete lesz, ennek bevétele jelentősen hozzájárulhat a létesítmény fenntartásához.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!