HAON Sziréna

2011.06.12. 15:22

Körösszegapáti: Búzaszentelés az ortodoxoknál

<p>Körösszegapáti - Régi pogány eredetű népszokás, mely a keresztény liturgiában is megtalálható.</p>

A hívek papjaik vezetésével, zászlókkal kivonultak a településhez közel lévő búzaföld szélére és ott tartottak ünnepi misét.

A papjuk megáldotta a vetést, a már lassan érő gabonát.

Később ezt a szokást elhagyták, helyette a templom falain belül végzik el a búzaszentelést.

A mezőről visznek a templomba már kalászos búzát, melyből apró kis csokrokat készítenek. Az ünnepi mise alatt a pap megáldja a búzát. Ezt viszik haza a templomból, a miséről távozó hívek.

 

A Körösszegapáti szentelésen jelen volt Dr Origen Sabau

 

Körösszegapátiban az ortodox vallás hívei minden alkalommal pünkösd ünnepének vasárnapján vesznek részt búzaszentelésen. Dr Origen Sabau ortodox tisztelendő, Blága János kántor közreműködésével végezte el a búza szentelését. Az ünnepi mise vendége volt Nagyváradról a Szent György templom egyik kántora Gheorghe Beritea, aki segített az ünnepi mise lebonyolításában.

 

Képekért kattintson a képre

 

Dr Origen Sabau az apáti ortodox hívek tisztelendője megszentelt vízzel meghintette a már előre elkészített búzakalász csokrokat és a búzából és zöld faágak leveleiből font koszorúkat. Ezeket a mise után a hívek hazavitték. Odahaza a megszentelt búzacsokrot a szoba főhelyére helyezik el. A koszorúkat a templomi zászlók rúdjára tették fel.

A megszentelt búzaszálaknak különös erőt, tulajdonságot tulajdonítanak. A búza a megújuló életet, a folyamatosságot jelképezi. A megjelent hívek pedig az ünnepi mise idején a bőséges termés reményében imádkoznak. A házaknál hazavitt búzacsokrok megvédik a házat és lakóit a rossz időjárás veszélyeitől. Távol tartja az embereket a rossz cselekedetektől.

      

Vmirjáncki József

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!