HAON Sziréna

2011.07.15. 13:55

Idén nyáron is láthatunk magyar és román rendőrt Hajdú-Bihar megyében

Hajdú-Bihar - 2001. május 16-án rögzítette együttműködési szándékát a két ország rendészeti szerve, azzal kapcsolatosan, hogy nyaranta közös szolgálatellátásra kerül sor a két ország területén, a turisztikai idényben.

Hajdú-Bihar - 2001. május 16-án rögzítette együttműködési szándékát a két ország rendészeti szerve, azzal kapcsolatosan, hogy nyaranta közös szolgálatellátásra kerül sor a két ország területén, a turisztikai idényben.

A két rendőri szerv, ebben az évben is sok turistával számol, ezért a biztonságuk és nyugodt körülmények között történő pihenése érdekében minden szükséges intézkedést megtesznek. Az együttműködés eredménye volt, hogy a turistákat érintő bűncselekmények és a balesetek száma a növekvő forgalom ellenére, csökkenő tendenciájú, Románia biztonságos országnak tekinthető. A jelentős idegenforgalomhoz megfelelően biztosítani kell azt a hátteret, amely képes elősegíteni a turisták szubjektív biztonság érzetét, s ez csak a magyar-román rendőri szervek hatékony, intenzív együttműködésével lehetséges.

 

 

Immár negyedik éve, hogy a nyári idegenforgalmi szezonban magyarul is jól beszélő román rendőrök teljesítenek szolgálatot Hajdúszoboszlón, és tavaly óta a hajdú-bihari rendőrök pedig a Romániai idegenforgalmi központokban. A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság két rendőre 2011. július. 18-tól kezdi meg szolgálatát Biharfüreden és vonzás körzetében, augusztus 21-ig.

Hajdúszoboszlón Európa legnagyobb fürdővárosában az elmúlt években az odalátogató külföldi vendégek közül  már  a román állampolgárságú turisták és vendégek voltak jelen legnagyobb számban, akik a tavalyi évben, több mint 100.000 vendégéjszakát töltöttek el a fürdővárosban. Ennek tükrében került ismét előtérbe a romániai Bihor megyéből érkezett járőrök tervezett szolgálat-ellátása. A magyarul is jól beszélő 2-2 román rendőr, 2011. július 18-tól augusztus 21-ig látnak el szolgálatot a város és a gyógyfürdő területén, hogy a Hajdúszoboszlói Rendőrkapitányság munkatársaival közösen szavatolják, a nyári idegenforgalmi szezonban, legnagyobb számban idelátogató román állampolgárok biztonságát. A „vegyes” járőrpárok a turisták által látogatott helyeket is felkeresik, ahol a kikapcsolódni, bevásárolni vágyók között nagy számban akadnak Romániából érkezett vendégek is.  

 A magyar rendőrökkel közös szolgálatukat napi nyolc órában látják el a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság illetékességi területén. Találkozhatunk velük Hajdúszoboszló területén, valamint augusztus 20-án Debrecen belvárosában. Kéthetenkénti váltással fognak szolgálatot ellátni a város és a gyógyfürdő területén, kiegészítve ezzel a már évek óta jól működő strand rendőri szolgálatot.

A 2-2 magyar rendőr is kéthetenkénti váltással látnak el szolgálatot, segítve a Románia területén bajba jutott, vagy segítségre, információra szoruló magyarokat.

 A magyar és román rendőrök a szomszéd országban történő szolgálatellátásban alapvetően megfigyelőként vesznek részt, feladatuk az intézkedés alá vont állampolgárok kommunikációjának segítése, tehát tevékenységük során rendőri jogosultságokat nem gyakorolnak, rendőri intézkedéseket nem foganatosítanak.

 A két rendőri szerv egymás rendelkezésére bocsátja a saját baleseti és bűnmegelőzési tevékenységével foglalkozó alegységei által magyar, illetve román nyelven készített bűn - és baleset-megelőzési kiadványait, szórólapjait, a két ország területén közlekedők, teljes-körű tájékoztatása céljából. A kiadványok, a határátkelőhelyeken és a turista-centrumokban kerülnek kiosztásra, melyek fontos információkat tartalmaznak majd a külföldiek részére. Ezek tanulmányozása, és ismerete sok kellemetlenségtől kíméli meg a nyaralókat.

 A két rendőri szerv a turisztikai idényen kívüli időszakban is - ünnepek környékén, valamint előre egyeztetett időpontban, illetve TISPOL akciók összehangolásakor - együttműködik. Az Európai Unióban is modellül szolgálható, példaértékű, mind a magyar, mind a román határhoz vezető útszakaszokon közös járőrszolgálatokat, közlekedési akciókat, mélységi migrációs ellenőrzéseket hajtanak végre, és szakmai tapasztalatokkal, módszerekkel segítik egymás munkáját. Cél a bűncselekmények, szabálysértések megelőzése, a közlekedés biztonságának erősítése, a határon átnyúló bűnözés megakadályozása, felderítése.

Ez a projekt számos előnnyel szolgál mindkét rendőri szerv részére, hiszen Románia rövid időn belül megvalósuló teljes jogú schengeni csatlakozása esetén, a régió  érintett rendőri szervezetei egy, a gyakorlatban is jól működő rugalmas együttműködési rendszert tudnak  felmutatni. 

A román és bolgár idegenforgalom a magyar rendőri és határőrizeti szerveknek is nagy megterhelést jelent, hiszen a környező országokból útnak induló turisták jelentős része hazánkon keresztül utazik Erdélybe, vagy a bolgár tengerpartra. Ezért a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság a magyar állampolgároktól itthon is fokozott türelmet, és együttműködést, valamint törvény- és szabálytisztelő magatartást kér. 

Idén több alkalommal szembesültünk, főképp az Ártándi közúti határátkelőhelyen, hogy tévhitben vannak a magyar állampolgárok Romániába történő belépésre vonatkozóan. Románia az Európai Unió tagja, de külső schengeni határ, ami azt jelenti, hogy határforgalmi ellenőrzés van, tehát magyar állampolgár /14 év alatti gyermek is/, csak és kizárólag érvényes személyazonosító igazolvánnyal, vagy útlevéllel hagyhatja el a Magyar Köztársaság területét Románia viszonylatában. Ezen okmányok megléte nélkül, visszafordítást kell alkalmazni velük szemben.

 Ezért kérünk, minden Romániába, Bulgáriába tartó magyar állampolgárt, a kellemetlenségek elkerülése érdekében, hogy az utazás előtt ellenőrizze le okmányainak érvényességét, s időben pótolja azokat, mert amennyiben kiutazása előtt okmánya érvényessége lejár, nem hagyhatják el Magyarország területét.

Kelemen Éva r. hadnagy

 sajtószóvivő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!