HAON Sziréna

2012.01.05. 17:06

Exportálják az élő sövényt

Debrecen - 10-15 embert foglalkoztatnak majd annak a bővítésnek köszönhetően, melynek munkálatait a napokban kezdték meg a pallagi Faiskola és Kertcentrum területén.

Debrecen - 10-15 embert foglalkoztatnak majd annak a bővítésnek köszönhetően, melynek munkálatait a napokban kezdték meg a pallagi Faiskola és Kertcentrum területén.Tízezer négyzetméternyi új fóliaházat építenek, abban egy különleges terméket, élő sövénnyel befuttatott kerítéselemeket fognak készíteni – tudtuk meg utánajárva egy olvasónk azon kérdésének, milyen munka folyik Pallag mellett?

Zöldfal

– Az egyenetlen terep rendezése zajlik most, egy nagy területen egyengetjük el a talajt, mely nagyjából a közúttal lesz egy szintben – mondta el Cérna Zoltán, a kertcentrum vezetője. Cáfolta olvasónk azon értesülését, mely szerint a magasabb részekről kiszedett föld egy részét elszállítanák a faiskolából. (Ennek kapcsán érdeklődtünk a Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságán, ahol későbbre ígértek választ.)

– Terveink szerint augusztusra készül el a teljes beruházás, az új fóliaházakban zömében holland exportra termelnek majd mobil zöldfalat, vagyis növénnyel (elsősorban borostyánnal befuttatott) kerítést. 

A fejlesztés a Kertcentrum projektje, mely a területet az Agrártudományi Centrummal kötött együttműködési megállapodás alapján hasznosítja. Czérna Zoltán hangsúlyozta: a hozzájuk kijáró hallgatók nem csak szakmai gyakorlatot, hanem piaci ismereteket is szerezhetnek. 

„Élő” kerítés

A mobil zöldfal elemeinek alapja horganyzott acél, az alatta lévő kosár tőzeges talajt tartalmaz, ebben nő a növény. Kb. két évig kell nevelni, ez idő alatt befutja a falat, és így készen vásárolja meg a vevő a sövénnyel benőtt kerítést.

Hollandiában és Németországban egyre népszerűbb a termék, amit gyakran már meglévő fal elé tesznek, így például sok helyen a garffitizést szüntették meg vele.

A kertcentrum vezetője cáfolta olvasónk azon értesülését, mely szerint a magasabb részekről kiszedett föld egy részét elszállítanák a faiskolából. Ennek kapcsán érdeklődtünk a Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságán, melynek munkatársai – ellenőrzésük alapján – arról tájékoztatták lapunkat, hogy a területről föld elszállítás nem történt, azonban tereprendezési engedély hiányában a munkálatok végzését felfüggeszttették. Czérna Zoltán elmondta, hogy folyamatban van a szükséges talajvédelmi terv elkészítése, azt jövő héten benyújtják a hatóságnak.

 

- Szőke Tímea -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!