HAON Sziréna

2012.01.08. 11:28

Hat új bíró kinevezése várható a kényszerű nyugdíjazás miatt

Debrecen - Eddig hét bíró nyugdíjazása kezdődött el, illetve fejeződött be az összesen 131 bírát foglalkoztató Debreceni Törvényszéken és a városi bíróságokon, miután az immár sokat vitatott alaptörvény is rögzíti a 62. életévüket betöltött bírák kötelező nyugdíjazását. Június végén nyugdíjba megy a törvényszék elnöke, dr. Varga Klára is.

Debrecen - Eddig hét bíró nyugdíjazása kezdődött el, illetve fejeződött be az összesen 131 bírát foglalkoztató Debreceni Törvényszéken és a városi bíróságokon, miután az immár sokat vitatott alaptörvény is rögzíti a 62. életévüket betöltött bírák kötelező nyugdíjazását. Június végén nyugdíjba megy a törvényszék elnöke, dr. Varga Klára is.

Mint dr. Tóth Ildikótól, a Debreceni Törvényszék elnökhelyettesétől megtudtuk, a kényszerű változás miatt hat városi bírói helyre pályázatot írtak ki, jelentkezni november végéig lehetett. A pályázatokat a törvényszék bíráiból álló testület objektív (joggyakorlati idő, nyelvtudás, tudományos publikációk, stb.) és szubjektív (a testület maga is pontoz) mérce szerint elbírálja, majd a pontok alapján rangsort állítanak, amit az Országos Bírói Hivatal elnökéhez terjesztenek fel. Handó Tünde e rangsor alapján tesz majd javaslatot az új bírák kinevezésére. Az elnökhelyettestől megtudtuk: a nyugdíjba menő bírák bonyolultabb ügyeit nem ezekre az új bírákra szignálják majd, viszont az egyszerűbbeket megkaphatják.

 

A rutin segít

Ha a nyugdíjazás nem is borítja fel a bíróságok életét, mivel a Debreceni Ítélőtábla felállásával sok idősebb bíró távozott a törvényszéktől, a jelenlegi munkatársaink zöme pedig a negyvenes, ötvenes éveiben jár, azért a tapasztalat nagyon fog hiányozni – hangsúlyozta Tóth Ildikó. Ez leginkább abban érhető tetten, hogy egy idősebb bíró - a rutinja miatt - adott idő alatt több ügyben képes eljárni. De nem jó a nyugdíjazás a törvényszéken működő instruktori rendszer szempontjából sem. A fiatalabb bíróknak idősebb kollégáik személyében instruktoruk van, akitől, ha nem is egy-egy konkrét ügyben, bármikor tanácsot kérhetnek. – Így viszont kevesebb lesz a tapasztalt instruktor – magyarázta Tóth Ildikó. HBN-RaL

 

Nem jó a nyugdíjazás az instruktori rendszer szempontjából sem

Tóth Ildikó

 

A Legfelsőbb Bíróság elnöke, Baka András többször élesen kritizálta a kizárólag a bírákra vonatkozó kényszernyugdíjazást Fotó: Archív

 

Anyagilag is érvágás

 

Szakmailag erejük teljében lévő, évtizedek óta ezt a hivatást gyakorló, azt szerető embereknek kell kényszerűen nyugdíjba vonulniuk. Bár a döntést tudomásul vették, az mélyen sérti és anyagilag is rendkívül rosszul érinti őket. Mivel erről a lépésről 2010-ig szó sem volt és a bírói pálya viszonylag kiszámítható, többen komoly hitelt vállaltak a gyermekeiket segítendő. Amit sokkal nehezebb lesz fedezni a nyugdíjból, mint lett volna a bírói fizetésből – hallani a jogászi körökből. A bírák zömének az sem vonzó perspektíva, hogy elmenjenek ügyvédnek, hiszen ennyi év után nehéz a másik oldalra állni. Ráadásul manapság annyi az ügyvéd, hogy nem könnyű ezen a módon egzisztencát teremteni.

 

Immár törvényszék

 

A Hajdú-Bihar Megyei Bíróság neve január elsejétől Debreceni Törvényszékre módosult. Ugyanígy a Legfelsőbb Bíróság neve Kúriára változott. Az ítélőtáblák vonatkozásában egyelőre nincs újdonság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!