HAON Sziréna

2012.03.16. 09:16

Fagyott világ a Salang hágónál

Az MH Tartományi Újjáépítési Csoport (MH PRT) felelősségi területén található Salang hágón halad át Afganisztán egyik legfontosabb és legforgalmasabb kereskedelmi útvonala, amely az ország északi részét köti össze az afgán fővárossal, Kabullal.

Az MH Tartományi Újjáépítési Csoport (MH PRT) felelősségi területén található Salang hágón halad át Afganisztán egyik legfontosabb és legforgalmasabb kereskedelmi útvonala, amely az ország északi részét köti össze az afgán fővárossal, Kabullal. A Hindukus hegységen átvezető alagutat három-négyezer méter magas hegyek övezik. Bár már március van, a tavasz még várat magára. A hegyekben a napok óta tartó havazás komoly lavina-omlásokat idézett elő, melyben három afgán életét vesztette, tizenketten pedig megsérültek. Az utak járhatatlanná váltak, a forgalom leállt, a kamionok kilométer hosszan vesztegeltek a hó fogságában, várva, hogy folytathassák útjukat. Azért is fontos, hogy az átjárhatóság biztosítva legyen, mert közeleg március 21-e, amikor ezrek kelnek útra, hogy meglátogassák régen látott rokonaikat és együtt ünnepeljék az afgán újévet és a tavasz első napját.

A Salang hágóért felelős őrség – több mint négyszáz fő – váltásokban, megfeszített tempóban próbálta megtisztítani az utakat a folyamatosan legördülő hótömegtől, és helyrehozni az okozott károkat. A kemény munka ellenére a helyzet napra-napra súlyosbodott, ezért az afgán őrség parancsnoka, Mohamed Rejeb tábornok március 12-én elsőként az MH PRT-tól kért segítséget - elsősorban egy buldózert, amely megkönnyíti a takarítási munkálatokat. A technikai eszköz mellett a kontingens táborában mintegy kétszáz liter üzemanyaggal tankolták fel Pol-e Khumri város kórházának mentőautóit, amelyek folyamatosan szállították a hágónál megsérült civileket.

A javarészt az MH 5. Bocskai István Lövészdandár katonáiból álló PRT-12 állománya sem tétlenkedett: több mint ötven magyar katona két napon keresztül szállította a száztíz kilométernyi távolságba lévő hágóhoz az ezer adag gyorsfogyasztású készételt, illetve ötszáz kilogrammnyi száraz élelmiszer bálát, amely lisztet, étkezési olajat, rizst, négyezer palack ivóvizet, valamint ötszáz darab takarót tartalmazott a hágónál dolgozók és az utak mentén rostokoló, autóikban ragadt emberek számára. A segítségnyújtáson túl a mentésbe bekapcsolódott Nemzetközi Erők (ISAF) tevékenységének koordinálásáért is a magyar kontingens volt a felelős.

MH PRT-12 sajtótiszt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!