HAON Sziréna

2012.05.18. 17:50

Békefenntartók ünnepe Debrecenben

Debrecen, 2012. május 18., péntek (MTI) - A békefenntartó missziókban részt vevő katonák helytállását méltatták pénteken a debreceni Kossuth laktanyában.

Debrecen, 2012. május 18., péntek (MTI) - A békefenntartó missziókban részt vevő katonák helytállását méltatták pénteken a debreceni Kossuth laktanyában.

"Ők azok a katonák, akik talán az utolsó reményt jelentik több ezer kilométerre innen olyan emberek számára, akik éveken, évtizedeken keresztül csak a háborút és a szenvedést ismerték. Ők azok, akik életük árán is végrehajtják a rájuk bízott feladatot" - szólt a békefenntartókról Böröndi Gábor dandártábornok, az 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka.

A Békefenntartók parkját 2010 májusában alakították ki a debreceni Kossuth laktanya területén. A parkban elhelyezett kopjafa azoknak a hősiességét hirdeti, akik a legnehezebb körülmények között próbálnak segíteni a legnagyobb bajban lévőkön.

Böröndi Gábor szavai szerint a Magyar Honvédség békefenntartói szerepvállalására méltán lehetnek büszkék.

"A rendszerváltás óta részt veszünk különböző műveletekben, katonáink már a korai EBESZ, ENSZ és EU-missziókban ott voltak, a NATO-csatlakozás óta pedig kiemelt feladataink vannak e területen. A Bocskai dandár, mint a Magyar Honvédség legnagyobb szárazföldi alakulata, oroszlánrészt vállal a missziós tevékenységben" - sorolta a parancsnok.

A tábornok felidézte, hogy a dandár jelenleg is három kontingenssel teljesít missziós szolgálatot: ők látják el a KFOR 6. váltásának feladatait Koszovóban, ahol az etnikai feszültség miatt egy pillanatra sem lankadhat figyelmük. A dandár katonáiból áll Afganisztánban a PRT, a Tartományi Újjáépítési Csoport 12. váltásának kontingense. Munkájuk kulcsfontosságú a háborúk által megtépázott ország helyreállításában. Szintén Afganisztánban teljesítenek szolgálatot az OMLT, a Műveleti Tanácsadó és Összekötő Csoport 7. váltásának fegyveresei, akik amerikai társaikkal együtt képezik ki az afgán hadsereg katonáit, hogy az őrködjön az ország biztonsága felett a NATO-kivonulás után - tette hozzá Böröndi Gábor

Beszéde után a dandár katonái és a meghívottak megkoszorúzták a békefenntartók emlékművét.

 

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!