HAON Sziréna

2012.05.29. 07:32

Olvasói levél: „Minden nemzet életében van a mienkhez hasonló, meghatározó tragédia”

Romsics Ignác akadémikus, történész szerint több tényező együttállása okozta a Trianonban ránk kényszerített békediktátumot.

Romsics Ignác akadémikus, történész szerint több tényező együttállása okozta a Trianonban ránk kényszerített békediktátumot.Nádudvari előadásában a XX. századi magyar történelem legelismertebb kutatója arra is rámutatott, hogy hazánk másik hasonló drámája a mohácsi vereség, ez azonban már messze van időben, hatásában egyaránt. Romsics szerint az egyik legfontosabb oka Magyarország 1920-as büntetésének az Osztrák-Magyar Monarchia soknemzetiségű volta.

A XIX.-XX. század a modern nacionalizmus kora, és egy olyan országban, ahol egy nemzet sem alkot abszolút többséget, ott nem lehet vezető szerepben egy népcsoport sem. Ráadásul közel van még az 1867-es kiegyezés, amikor a szabadságharc után legyőzött magyarok több jogot és kiváltságot kaptak, mint a Ferenc József és az osztrákok oldalán harcoló többi etnikum.

A történész kiemelte annak jelentőségét is, hogy az 1800-as évek végén-1900-as évek elején Közép-Kelet-Európa térképén területi-politikai átrendeződés történt, és a megszülető új államok mindegyikének voltak föl! drajzi követelései hazánkkal szemben. A legjellemzőbb példája ennek az egységesülő Olaszország, és az autonómiáját először elnyerő Románia és Szerbia. Romsics Ignác arról is beszélt, hogy miért Magyarország kapta a vesztes országok közül a legnagyobb büntetést: hazánk tartott ki szövetségese, Németország mellett legtovább.

Végül hozzájárult az 1920-as tragédiához a Kárpát-medencében addigra kialakult polgárháborús hangulat: a demokratizálni akaró, de a helyzetet megoldani nem tudó Károlyi-kormány, Kun Béláék, a vörösterror, a szomszédos népek támadása, az általános káosz. Előadása végén a professzor kiemelte, hogy Európa vezető politikusai közül többen megjósolták, hogy az 1920-as béke újabb háborút szít majd.

Kenéz Szilvia

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!