HAON Sziréna

2012.06.24. 15:49

Áldás Debrecenben!

Debrecen - A város több pontján elhelyezett plakátokon keresztül hívogatták az egyházzenét, valamint a verseket és Pitti Katalint kedvelő embereket a Szent Anna székesegyházba június 17-e, vasárnap estére az „Áldás" című koncertre.

Debrecen - A város több pontján elhelyezett plakátokon keresztül hívogatták az egyházzenét, valamint a verseket és Pitti Katalint kedvelő embereket a Szent Anna székesegyházba június 17-e, vasárnap estére az „Áldás" című koncertre.Az Isten házában már a belépésnél is csoda fogadott. Születésemtől fogva nem láttam még ilyen virágpompában tündökölni és ragyogni templomunkat. A zsúfolásig megtelt hajlékban, mint Istennek hűséges gyermeke, kitartóan végig álltam a két órát. Ugyan kértem az Urat, ugyan pottyantson már ide nekem egy ülőalkalmatosságot, de Ő erőt adott helyette.

Hatalmas tisztelettel, megbecsüléssel és szeretettel, szívvel–lélekkel fogadta egyházunk a több díjjal kitüntetett, érdemes művészt, Pitti Katalint. Orosz Lőrinc prépost–plébánosatya meleg szavakkal köszöntötte az énekesnőt. Az első három műsorszám a szemünk láttára, kíséret nélkül hangzott el. „

A továbbiakban már a karzatról, Dobos Mihály egyházkarnagy orgona kísérete mellett hangzottak fel a művek. A zene és a vers ötvözte egymást. Gounod: Ave Maria–ja után Ady Endre „Volt egyszer egy Jézus" című verse szólt hozzánk, a hallgatókhoz. Az est folyamán elhangzottak közül még kiemelem Erkel Ferenc „A honfi imáját” és Verdi Othello című operájából „Desdemona imáját". Végezetül Johann Pachelbel D-moll prelúdium és fúgája orgonán csendült fel D. Mihály kántorunk előadásában.

Az este csúcspontja a „Benedictus qui venit in nomine Domine”, azaz „Áldott, ki az Úr nevében jön”. Ezekkel a szavakkal fogadta a nép a Jeruzsálembe bevonuló Jézust. Méltó befejésként áldást hozó Benedictus énekével közelített mindnyájunkhoz Pitti Katalin énekesnő, majd az „Isten adjon jó éjszakáttal" köszöntünk el egymástól, szívünkben sokáig megőrizve e szép nap élményét s örömét.

Antalfy Katinka, Debrecen

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!