HAON Sziréna

2012.06.19. 09:48

„Luxusbörtönből” az olimpiára

Ökölvívás - A visszaszámlálás már javában tart, bő egy hónap múlva Londonra figyel a sportvilág, hiszen július 27-én megkezdődik a 30. nyári olimpia. Hajdú-Bihar megyét több sportoló is képviseli az ötkarikás játékokon, köztük a hajdúsámsoni HISE kiválóságának, Varga Miklósnak is szurkolhatunk, akinek Peking után ez már a második olimpiája lesz.

Ökölvívás - A visszaszámlálás már javában tart, bő egy hónap múlva Londonra figyel a sportvilág, hiszen július 27-én megkezdődik a 30. nyári olimpia. Hajdú-Bihar megyét több sportoló is képviseli az ötkarikás játékokon, köztük a hajdúsámsoni HISE kiválóságának, Varga Miklósnak is szurkolhatunk, akinek Peking után ez már a második olimpiája lesz.A 24 esztendős bunyósról azt tartja edzője, Máté Attila, hogy „óriási szíve van, meg tud halni a szorítóban”, de a Napló vendégeként az is kiderült, Miki már igazi példakép Hajdúsámsonban.

Jó előre le kellett egyeztetnünk az időpontot a beszélgetéshez, hiszen szinte állandóan a tatai edzőtábor lakója vagy. Rutinból mennek ezek a dolgos hétköznapok az edzőközpontban, vagy azért van időszak, amikor össze kell szorítanod a fogaidat?

Varga Miklós: Nincs az edzőtáborral semmi problémám, úgy fogalmaznék, hogy ez egy önként vállalt rabság. Hétfőtől péntekig mindent a munkának rendelünk alá.

Hogyan kell elképzelnünk az edzőközpontot? Egy fapados környezet, vagy inkább egy minden igényt kielégítő komplexum?

Varga Miklós: Az utóbbi, viccesen azt szoktuk mondani, hogy egy luxusbörtönben készülünk a versenyekre.

Amikor kiszabadulsz a „luxusbörtönből” hétvégére, mit szoktál csinálni?

Varga Miklós: Csak pihenek! Semmilyen megerőltető dolgot nem csinálok, szükségem van rá, hogy kipihenjem magam a következő hétre.

Véglegessé vált, hogy klubedződ, Máté Attila nem kapott helyet az olimpiára utazó csapatban. Köztudomású, hogy mennyire jól megértitek egymást, éppen ezért adódik a kérdés, mennyire jelent majd hátrányt a hiánya?

Varga Miklós: Az edzőtáborok ideje alatt sincs mindig Tatán Attila, de minden nap beszélünk telefonon, és ilyenkor elmondja a tanácsait. Azért fontos az ő véleménye, mert sokkal jobban ismer, mint mondjuk a szövetségi kapitány, így érthető módon egészen más a viszonyunk. Jelen állás szerint Attila a saját, illetve a HISE költségén kiutazik Londonba, s bár nem lehet ott a ringsarokban, még a nézőtérről is sokat segíthet nekem.

Sokan nem lehetnek ott az olimpián, akik szurkolnak neked, ugyanis a hírek szerint lényegében egész Hajdúsámson mögötted áll.

Varga Miklós: Ismernek, szeretnek és nagyon büszkék rám az emberek a lakóhelyemen, a gyerekek nagy mosoly kíséretében mondják, hogy én vagyok a példaképük. Rengetegen köszönnek, megállítanak, s csak azért odajönnek hozzám, hogy elmondják, nagyon szurkolnak nekem. Ez egy fantasztikus érzés, ami motivál abban, hogy kihozzam magamból a maximumot minden egyes versenyen, főleg az olimpián. A város vezetése is mögöttem áll, amiben tudnak, segítenek.  

Gondolsz már az olimpiára, vagy most csakis a munkára koncentrálsz?

Varga Miklós: Nincs olyan nap, hogy ne jutna eszembe. Főleg akkor gondolok rá, amikor az átlagosnál is fáradtabb vagyok, s ezzel lendülök át a holtponton, hogy van miért dolgoznom.

Mekkora a drukk benned, van akkora, mint Peking előtt?

Varga Miklós: Akkor azért volt nagyon nagy, mert az első olimpiám volt, most viszont az elvárások miatt nagyobb bennem az izgalom.

Milyen eredménnyel lennél elégedett Londonban?

Varga Miklós: Fogalmazzunk úgy, hogy nemcsak ott akarok lenni, hanem meccseket szeretnék nyerni. Jelenleg a világranglista 5. helyén állok, de ez igazából nem jelent túl sokat, hiszen az eredményességet nagyban befolyásolhatja majd például a sorsolás. Egy biztos, mindent elkövetek azért, hogy a lehető legjobban szerepeljek!

Hogyan alakul a felkészülésed hajrája, mi vár rád még július 27-ig?

Varga Miklós: Nem túl változatos a program: edzés, edzés, edzés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!