HAON Sziréna

2012.06.15. 16:04

Nemzeti Parkok Hete - Vadlovak és őstulkok között a Hortobágyon

Debrecen, 2012. június 15., péntek (MTI) - Extra szafarival már szombaton megkezdődnek a Nemzeti Parkok Hete rendezvényei a Hortobágyi Nemzeti Park (HNP) területén.

Debrecen, 2012. június 15., péntek (MTI) - Extra szafarival már szombaton megkezdődnek a Nemzeti Parkok Hete rendezvényei a Hortobágyi Nemzeti Park (HNP) területén.A látogatók Hortobágy-Malomháza, illetve a hortobágyi vadaspark területén egy estét tölthetnek el a vadakkal: a vadasparkban élő állatok megtekintése után terepjárókkal extra szafari keretében kereshetik fel a pusztában élő vadlovakat és őstulkokat - közölte Kánai Edinaa park szóvivője pénteken.

A nemzeti parkok hete keretében igen változatos programokkal várják a puszta szerelemeseit. Az egykori sószállítók és pásztorok nyomába eredve például a Sóúton közelíthetik meg a híres meggyes csárdát. Érdekesnek ígérkezik a Vámospércshez közeli jónásrészi tanösvényre tervezett gyalogtúra is, ahol a virágzó orchidea-fajokkal ismerkedhetnek meg a természetet kedvelők.

A jónásrészi terület felvonultatja az igazi száraz homoki erdő kivételével a Nyírség szinte minden jellemző élőhelyét. A térség legkiemelkedőbb természeti értékeit a vizes-, illetve erősebben, vagy gyengébben vízhatás alatt álló élőhelyek hordozzák.

Szerepel a programban a Cégénydányádi Kastélypark és a bátorligeti ősláp megtekintése csakúgy, mint Hortobágyi-halastón a madárgyűrűzési bemutató.

A 2011 tavaszán nyílt Hortobágyi Vonuláskutató Állomáson szakemberek vezetik be a nagyközönséget a madárgyűrűzés rejtelmeibe. Találkozhatnak az érdeklődők a Hortobágyra jellemző nádas és bokros élőhelyek madaraival: cserregő nádiposzáta, foltos nádiposzáta, fülemüle, s egy-két érdekesség, kóborló madár is hálóba akadhat, mint például a sárgarigó, vagy a szürke légykapó.

Bizonyára sokan választják majd június 23-án, a Hortobágy-halastavi kisvasút napján a kivonatozást a halastavakhoz, ahol bográcsos ételekkel, halbüfével, ügyességi játékokkal, játékos feladatokkal várják a nemzeti parkok hetének látogatóit.

Este, a múzeumok éjszakáján A pusztáról sző mesét az éj elnevezésű program keretében rendhagyó tárlatvezetés lesz a hortobágyi Pásztormúzeumban, a Körszínben és a kilenclyukú híd mellett nagyhortobágyi csárdában, a kézművesudvarban Szent Iván-napi kirakodó- és kézművesvásárt rendeznek az udvar mestereinek termékeiből.

 

 

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!